Menu Zavřít

Kauza H-System: družstvo Svatopluk dostane od kraje 750 tisíc

27. 8. 2018
Autor: čtk

Středočeští zastupitelé dnes schválili dotaci, kterou chce kraj pomoci bytovému družstvu Svatopluk, jež sdružuje bývalé klienty H-Systemu bydlící v Horoměřicích u Prahy. Družstvo od kraje dostane 750 tisíc korun, peníze bude používat na na soudní poplatky, posudky a právní pomoc. Svatopluk původně žádal 900 tisíc korun, kraj jeho požadavek snížil. Rozhodnutí zastupitelů pobouřilo sdružení Maják, které zastupuje jinou část klientů H-Systemu.

Svatopluk měl podle verdiktu Nejvyššího soudu (NS) zveřejněného v úterý 24. července do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích. Obyvatelé domů vystěhování odmítají. Týká se to asi 60 rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc. Ústavní soud 21. srpna odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vystěhování až do doby, než soud kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Kraj poskytnutí dotace zdůvodňuje tím, že vystěhování rodin by mohlo způsobit špatnou sociální situaci. Družstvu Svatopluk chce pomoci také proto, že hrozba vystěhování se týká mimo jiné lidí, kteří jsou v důchodovém věku a na nové bydlení by nebyli schopni si vydělat.

Podle družstva Svatopluk jde o první konkrétní pomoc za uplynulých 20 let. Dotaci bude družstvo čerpat vždy jednou měsíčně po kontrole předložených dokumentů.


Přečtěte si komentář: Spravedlnost podle H-Systemu

 Páral


Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) již dříve uvedla, že při jednání s členy družstva se jako nejdůležitější ukázala právě podpora v rovině právní ochrany, tedy řešení plateb za soudní poplatky či úhrada znaleckých posudků. Proto kraj přistoupil k udělení účelové dotace.

Sdružení Maják je podle prohlášení dnešním rozhodnutím zastupitelů a hejtmanky pobouřeno a šokováno. Uvedlo, že rovněž žádalo o investiční účelovou dotaci na právní služby. „Zvýhodněno je tedy 60 bydlících rodin oproti téměř tisícovce nebydlících. Nebyl vůbec brán zřetel, že družstvo Svatopluk po dobu 20 let jedná protiprávně a domy a pozemky obsadilo v rozporu se zákonem. Sdružení Maják se naopak po celou dobu snaží dohledat prostředky, které z firmy H-Systém byly vytunelovány a tím pracují ve prospěch všech klientů,“ stojí v prohlášení. Tito klienti H-Systemu se v minulosti nepokusili dostavět byty, ale chtějí získat zpět část peněz vložených do H-Systemu prostřednictvím prodeje majetku zkrachovalé společnosti v konkurzu.

BRAND24

Zastupitelé za STAN navrhli, aby kraj neposkytoval finanční pomoc, ale aby družstvu zajistil přímo právní pomoc. Podle vedení kraje je ale takový postup protiprávní. Zastupitelé za KSČM pak navrhovali poskytnout dotaci také obětem kauzy OKD na Kladensku. Ani jeden z návrhů zastupitelé neschválili.

Kauza H-System
Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

O kauze H-System dále čtěte:

Šámal po schůzce se Zemanem a Rychetským: Stát by měl odškodnit klienty H-Systemu

H-System: obyvatelé domů se zatím stěhovat nemusí. Nemovitosti posoudí znalec

Komentář: Nesmrtelný H-systém

Zeman si kvůli H-Systemu pozval Rychetského a Šámala. Ti ale vzkazují, že o kauze mluvit nemohou

Soudce H-Systemu: Obyvatel domů je mi líto, ale zavinili si to sami

Pomoc pro klienty H-Systemu: od státu mohou dostat 50 tisíc

Hamáček nabízí pomoc klientům H-Systemu. Vnitro jim poskytne 17 bytů

Klienti H-Systemu definitivně prohráli, 60 rodin musí vyklidit své domy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).