Menu Zavřít

Kauza Babišova střetu zájmů: premiér se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu

21. 8. 2019
Autor: čtk

Premiér Andrej Babiš se odvolal proti novému rozhodnutí černošického úřadu v kauze jeho možného střetu zájmů. Městský úřad o tom dnes informoval na svém webu. Černošický úřad vede s premiérem správní řízení kvůli spáchání přestupku proti zákonu o střetu zájmů.

Černošický úřad vydal nové rozhodnutí 2. srpna, výsledek řízení nezveřejnil. Babiš se prostřednictvím svého zástupce v úterý odvolal. Vzhledem k tomu lze usuzovat, že úřad rozhodl v jeho neprospěch. „Zdejší správní orgán je nyní vázán lhůtou 30 dní k vypracování svého stanoviska a případnému předání spisové dokumentace odvolacímu správnímu orgánu, kterým je Krajský úřad Středočeského kraje,“ uvedl úřad.

Poprvé černošický úřad v premiérově kauze rozhodl letos v lednu, dospěl k závěru, že Babiš přestupek spáchal a uložil mu pokutu 200 tisíc korun. Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který březnu rozhodnutí černošického úřadu zrušil a věc vrátil k novému projednání. Později krajský úřad uvedl, že v postupu úředníků shledal procesní i další nedostatky.

Na rozdíl od soudního řízení je správní řízení neveřejné. U řízení, které se týká veřejné činnosti veřejného funkcionáře, lze vzhledem k současným zákonným úpravám uvést informaci o rozhodnutí, ale kvůli ochraně osobních údajů podle speciálního zákona až po nabytí právní moci.


Přečtěte si komentář: To je ale nadělení, pane Babiši

Pavel Páral


Městský úřad v Černošicích je úřadem s rozšířenou působností pro Průhonice, v nichž premiér žije. Podnět mu odeslala organizace Transparency International ČR, která tvrdí, že Babiš ovládá holding Agrofert i po převedení do svěřenských fondů a vlastnictvím médií porušuje zákon.

Pod Agrofert spadá mimo jiné provozovatel rozhlasového vysílání Londa, vydavatel periodického tisku Mafra a provozovatel televizního vysílání Stanice O. Členům vlády je zakázáno osobně ovládat firmy, které provozují rozhlas, televizi nebo vydávají noviny. Za porušení zákona hrozí čtvrtmilionová pokuta.

Přečtěte si také:

Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře

Černošický úřad při udělení pokuty Babišovi chyboval, míní středočeský úřad

Babiš se za slova o zkorumpované TI neomluvil, organizace chystá žalobu

Faltýnkova devítka. Proti druhému muži ANO se může obrátit jeho největší zbraň

BRAND24

Agrofert poslal Čapímu hnízdu na reklamu 272 milionů korun

Svěřenská opona: Babiš má stále plnou kontrolu nad majetkem Agrofertu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).