Menu Zavřít

Katar zrušil vízovou povinnost pro 80 zemí, včetně Česka

9. 8. 2017
Autor: CC Steven Byles

Katar, který už přes dva měsíce čelí bojkotu několika zemí regionu, ruší s okamžitou platností vízovou povinnost pro občany 80 zemí včetně České republiky. Oznámili to zástupci katarského ministertva vnitra, ministerstva turistiky a státních aerolinek Qatar Airways. Cílem opatření je podle nich podpořit turistiku a leteckou dopravu.

Občané 80 zemí už nebudou muset předem žádat o víza, místo toho jim bude při vstupu do Kataru vydán zdarma dokument, na jehož základě budou moci v zemi strávit až 90 dní. Musí jen předložit pas platný nejméně šest měsíců a zpáteční cestovní doklad.

Do Kataru každý rok zamířilo několik set českých turistů, převážně ho využili k tranzitu. Zavedení přímého leteckého spojení z Prahy do katarské metropole Dauhá od 21. srpna spolu se zrušením víz by mělo tento počet výrazně zvýšit, domnívají se experti. Na trase bude zpočátku létat Airbus A320 společnosti Qatar Airways s kapacitou 144 míst.

„Tím pádem se zájem o Katar významně zvedne. Spousta lidí, kteří se předtím chystali do Dubaje nebo Abú Zabí, se tak vydá do Kataru,“ řekl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Počet českých turistů cestujících do Kataru se podle něj už během nadcházející zimy zvýší o tisíce.

Skupina 33 zemí, většinou evropských, včetně České republiky, bude moci strávit v Kataru až 90 dní na základě dokumentu vydaného na hranicích, který bude platit 180 dní. Pro druhou skupinu, která zahrnuje 47 států, platí bezvízový pobyt nejvýše třicetidenní. Do této druhé skupiny patří většinou země z Asie, Latinské Ameriky, ale také USA, Británie či Libanon.

Občané ČR mohli do Kataru dosud s vízem, které rovněž mohli získat po příletu na letišti v Kataru. Museli ale splnit více podmínek a zaplatit poplatek za vízum, které bylo jednorázové a šlo na něj pobývat v Kataru 30 dní.

Katar se tímto opatřením snaží povzbudit cestovní ruch poté, co se začátkem června dostal do izolace ze strany Saúdské Arábii, SAE, Bahrajnu, Egypta a několika dalších států. Země s Katarem přerušily diplomatické styky a uvalily na něj dopravní a obchodní blokádu. Jako důvod tyto země uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace, což Dauhá odmítlo. Zemím v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií se nelíbí také to, že Katar udržuje vztahy se šíitským Íránem.

BRAND24

Podle některých expertů stojí za jednou z největších krizí v Perském zálivu v posledních letech obava Rijádu ze ztráty dominantního postavení v oblasti. Saúdská Arábie přitahuje podle AFP mnohem větší množství turistů svými obřími obchodními a rekreačními středisky, což se možná Katar zrušením vízové povinnosti pro tolik států nyní snaží dohnat.

Přečtěte si více o situaci Kataru:

Spojené arabské emiráty a Bahrajn zčásti uvolní vzdušný prostor pro Qatar Airways

Nakoukání do katarské krize. Jde hlavně o asijské trhy

Katar si stěžuje kvůli obchodnímu bojkotu

Společnost Qatar Airways nekoupí podíl v American Airlines. Investice prý nesplňuje její cíle


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).