Menu Zavřít

Katar ultimátum odmítl. Arabské státy nehodlají vyjednávat

6. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čtveřice arabských zemí, která požaduje výrazné ústupky od Kataru, konstatovala, že tato země v Perském zálivu jejích požadavky odmítla. Podle egyptského ministra zahraničí Samího Šukrího ale není u požadavků prostor pro vyjednávání. Šéf saúdskoarabské diplomacie Ádil Džubajr upozornil, že sankce uvalené na Katar tak budou pokračovat a mohou přibýt i další. Ministr zahraničí Spojených arabských emirátů Anvar Džardžaš upozornil, že krize potrvá a bude Kataru dál škodit.

Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt přerušily s Katarem v červnu diplomatické styky kvůli jeho údajné podpoře terorismu, uvalily na něj dopravní sankce a předaly mu seznam 13 požadavků. Mimo jiné chtěly, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin.

Katar obvinění z podpory terorismu odmítá, své stanovisko vůči Íránu hájí a ultimátum označil za zásah do své suverenity. Odpověď na požadavky zaslal v úterý.

„Odpověď, kterou čtyři státy dostaly, byla veskrze negativní a postrádala jakýkoli obsah. Soudíme, že neposkytuje základy pro to, aby Katar upustil od své politiky,“ citoval Šukrí ze společného prohlášení států. Katar podle něj nepochopil vážnost situace.

Šéf saúdskoarabské diplomacie Ádil Džubajr podle agentury Reuters dodal, že politický i ekonomický bojkot Kataru bude pokračovat, dokud Dauhá „nezmění svou politiku k lepšímu“. Další případné kroky vůči Kataru budou podle něj přijaty ve vhodné době a budou v souladu s mezinárodním právem.

Krize dopadá i na katarský průmysl  Krize dopadá i na katarský průmysl Zdroj: ieconomics.com

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání v Londýně vyzval k vyřešení diplomatické roztržky „cestou dialogu“. Veškerá jednání se podle něj musejí uskutečnit v „jasném rámci zaručujícím Kataru suverenitu“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že jeho země zůstane věrná Kataru, a dodal, že požadavky čtveřice arabských států je nerealistická.

Agentura Moody's snížila kvůli krizi výhled katarské ekonomicky ze stabilního na negativní s ohledem na to, že situace má pramalou naději na brzké vyřešení. Katar, který je největším vývozcem zkapalněného zemního plynu na světě, upozornil, že v případě prohloubení krize prudce zvýší svou produkci a export.

BRAND24

Ministři zahraničí čtyř arabských zemí bojkotujících Katar se mají opět v brzké době sejít v bahrajnské metropoli Manamě. Neupřesnili ale kdy.

Přečtěte si také:

Arabské požadavky vůči Kataru jsou nereálné, zaznělo z Dauhá

Krávy místo mléka. Do Kataru přiletí čtyři tisíce dojnic

Arabské země sestavily svéráznou černou listinu osob a spolků z Kataru


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).