Menu Zavřít

Karlovarský kraj povede koalice pěti stran v čele s ANO

6. 11. 2016
Autor: ČTK

V Karlovarském kraji sestaví koalici ANO, ODS, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Piráti a SPO. Dnes podepsali zástupci stran koaliční smlouvu. V zastupitelstvu bude mít koalice 24 hlasů ze 45. Hejtmankou bude Jana Vildumetzová (ANO).

„Když jsme nejdříve podepisovali dohodu o společném jednání o koalici, mysleli jsme, že se k nám ještě přistoupí STAN. STAN to ale dvakrát odmítlo a my potřebujeme, aby ta vláda byla stabilní a funkční. Takže jsme oslovovali i další subjekty a podařilo se nám najít programovou shodu, a tak jsme ještě další subjekt přidali,“ vysvětlila začlenění SPO do koalice Vildumetzová.

Jana Vildumetzová je nyní náměstkyní ministra vnitra pro řízení sekce veřejné správy. Její práce na ministerstvu je ale podle zákona neslučitelná s funkcí zastupitele kraje. Jak dnes novinářům řekla, když bude zvolena, vzdá se práce na ministerstvu a bude hejtmankou. Má na to tři dny po termínu ustavujícího zastupitelstva. Svých funkcí se ale zřejmě vzdá i většina budoucích radních, kteří nyní působí jako starostové nebo místostarostové.

Zbývá Ústí

Karlovarský kraj je předposledním krajem, kde se strany dohodly na vzniku koalice. Zatím jediný kraj bez dohody o budoucí krajské vládě je Ústecký kraj.

Volby v Karlovarském kraji vyhrálo v říjnu hnutí ANO, které získalo 13 mandátů. Za ním skončila ČSSD s osmi mandáty a KSČM s šesti zastupiteli. Čtvrté hnutí STAN s podporou KDU-ČSL, KOA a TOP 09 obsadí v zastupitelstvu pět křesel, ODS čtyři křesla. HNHRM, Piráti a koalice SPO-SPD mají po třech zastupitelích.

V devítičlenné radě bude mít ANO čtyři místa, dva radní bude mít ODS a po jednom Piráti, HNHRM a SPO. Hejtmanka za ANO bude mít na starosti finance, investice a vnitřní věci, její kolegové pak kulturu a památkovou péči, sociální věci a bezpečnost a dopravu.

Dva radní za ODS budou spravovat resorty životního prostředí a zdravotnictví. HNHRM si ponechá správu majetku a radní za Piráty bude mít na starosti regionální rozvoj a informatiku. Piráti ale získají i jednoho uvolněného zastupitele navíc, ten bude mít na starosti lázeňství, cestovní ruch a aktivity kolem zápisu na seznam UNESCO. Jeden radní za SPO, kterého ANO přetáhlo z koalice SPO-SPD, bude mít na starosti školství.

Jednání se Starosty

ANO zvalo do koalice i hnutí STAN, to ale preferovalo buď koalici na základech dosavadní spolupráce na kraji, jen navíc s Piráty, anebo širokou koalici demokratických stran bez komunistů a extremistů. Bez STAN nezbývalo hnutí ANO než hledat další partnery jinde.

Jednotná ohledně koalice s ANO nebyla ani ODS. Část strany by byla spíše pro širší koalici, části zase vadila minulost budoucí hejtmanky, která získala politickou praxi v barvách ODS. Jak dnes řekl ČTK krajský předseda Jiří Vaněček, strany mají nyní 48 hodin na získání všech svých zastupitelů pro koaliční dohodu. Budou tedy přesvědčovat i zastupitele, kteří zatím s dohodnutou koalicí měli problém.

BRAND24

Karlovarský kraj v posledních čtyřech letech vedla nejprve koalice KSČM a ČSSD. Ta se po dvou letech rozpadla a v kraji vznikla široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a Starostů za Karlovarský kraj a HNHRM.

Podívejte se na výsledky krajských voleb:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl kraje? Podívejte se, jak po volbách vznikají koalice:

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).