Menu Zavřít

Karlovarský kraj ovládlo ANO, ČSSD ztratila pět mandátů

8. 10. 2016
Autor: ČTK

Vítězem krajských voleb v Karlovarském kraji je ANO. Ze 45 mandátů získalo hnutí 13 mandátů, druhá ČSSD osm a KSČM šest mandátů. K volbám přišlo jen 30,23 procenta voličů, což je o 1,3 procenta méně než před čtyřmi lety a vůbec nejméně v Česku. Tehdy volilo 31,57 procenta občanů.

Výsledky krajských voleb 2016 v Karlovarském kraji

ANO získalo 22,91 procenta hlasů, ČSSD 13,91 a KSČM 11,5 procenta. Do krajského zastupitelstva dále usedne STAN (10,09 procenta), ODS (7,59), HNHRM(6,4), SPD + SPO (5,52) a Piráti (5,46).

KSČM a ČSSD, které zvítězily v minulých volbách, už přiznaly volební neúspěch. Obě strany ztratily téměř deset procent hlasů. ČSSD, vedená dosavadním hejtmana Martinem Havlem, zatím zváží scénáře povolebního jednání. Samotný Havel vyloučil, že by on sám spolupracoval s lídrem ANO Janou Vildumetzovou.


Podívejte se na kompletní výsledky a dopady krajských a senátních voleb


I KSČM chce podle lídra kandidátky Evy Valjentové počkat na nabídku vítězného hnutí ANO. „Jsme připravení jednat a rádi bychom hledali nějakou shodu. Ale jestli vůbec dojde nabídka a jestli dojde ke shodě, je zatím předčasné předjímat,“ řekla Valjentová.

ANO je zatím otevřeno jednáním se všemi stranami. „Klíčové pro nás je, jakými lidmi budou chtít eventuálně obsadit posty v radě - z hlediska odbornosti a nezatíženosti minulostí,“ upřesnila Jana Vildumetzová, lídr kandidátky ANO a kandidátka na hejtmanku.

Nováčky v krajském zastupitelstvu budou SPD + SPO a Piráti. Naopak ze zastupitelstva zmizí zástupci opoziční ALTERNATIVY. SPD + SPO vede Jaroslav Bradáč, někdejší krajský radní, tehdy v řadách ČSSD. Piráti se mohli opřít o podporu zejména v Mariánských Lázních,, kde už vyhráli komunální volby a i v krajských zde měli vysokou podporu.

V Karlovarském kraji by mohla ANO uzavřít koalici s KSČM nebo ČSSD a ještě jednou či více menšími stranami. Teoreticky by mohla vzniknout i široká koalice bez ANO i bez KSČM, proti které se pravicové strany vymezují, i bez koalice SPD + SPO, která je pro mnohé strany extremistická. Tím, že v zastupitelstvu zasedne nově osm místo šesti subjektů, se jednání o koalici ještě zkomplikuje, protože mandáty se rozmělní mezi více subjektů.

Před čtyřmi lety zvítězila v Karlovarském kraji KSČM, která získala 14 mandátů. Sociální demokraté obsadili 13 křesel a ODS a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst získaly po pěti mandátech.

KSČM měla před čtyřmi lety 22,98 procenta hlasů, ČSSD 22,73 procenta, ODS 9,79 procenta, HNHRM 9,09 procenta, TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj 7,38 procenta a ALTERNATIVA 6,70 procenta.

Zajímají vás výsledky v dalších krajích?

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).