Menu Zavřít

Kandidát na německého kancléře Schulz: Trump ohrožuje demokracii

3. 2. 2017
Autor: ČTK

Americký prezident Donald Trump je podle kandidáta německé sociální demokracie na kancléře Martina Schulze velkým nebezpečím pro demokracii. Zahrává si s bezpečností západního světa, dodal Schulz.

Schulz, který byl donedávna předsedou Evropského parlamentu, americkou hlavu státu v interview, jehož části zveřejnil server Spiegel Online, rozhodně nešetří. „S čím právě americká vláda začíná, to je kulturní boj,“ prohlásil Schulz mimo jiné. Trumpa označil za člověka, který značně ohrožuje demokracii.

Dočasný zákaz cestování do USA pro občany sedmi muslimských států považuje kandidát SPD na kancléře za nesnesitelný. Současnou kancléřku a zároveň svoji soupeřku v boji o tento post Angelu Merkelovou vyzval k tomu, aby se od dění ve Washingtonu důrazně distancovala. „Když Trump běhá s demoliční koulí naším hodnotovým pořádkem, je potřeba jasně říct: 'To není naše politika',“ zdůraznil Schulz.


Schulzova nominace zvedla preference SPD. Čtěte více:

Němečtí sociální demokraté ožívají, náskok CDU stáhli na polovinu

 Martin Schulz se spolustraníky z SPD


Merkelová už v uplynulých dnes několikrát Trumpovy kroky v migrační oblasti kritizovala.

BRAND24

Dnes se vůči zaoceánským výhradám ozval i stranický kolega Merkelové a ministr financí Wolfgang Schäuble. Jeden z Trumpových poradců v týdnu Německo kritizoval za to, že využívá výrazně podhodnocené euro, aby získalo hospodářskou výhodu vůči Spojeným státům i partnerům z Evropské unie. Schäuble na to dnes odvětil, že někteří Trumpovi poradci nechápou, že o evropské měnové politice nerozhoduje německá vláda, ale Evropská centrální banka.

Dále čtěte:

Remíza: Merkelovou i Schulze by v přímé volbě volilo stejně lidí

Schulz odejde z čela EP. V Německu se střetne s Merkelovou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).