Menu Zavřít

Kanadští liberálové premiéra Trudeaua ztratili většinu. U moci ale zůstanou

22. 10. 2019
Autor: čtk

Kanada po pondělních parlamentních volbách směřuje k menšinové vládě, kterou sestaví Liberální strana dosavadního premiéra Justina Trudeaua. Liberálové sice přišli o absolutní většinu v parlamentu, ale nejspíš se udrží u moci s pomocí některé z dalších politických stran, pravděpodobně sociálnědemokratické NDP. Volební zisk Trudeauovy strany sice na parlamentní většinu nestačí, je ale větší, než se očekávalo.

Podle předběžných výsledků, které zveřejnila agentura Reuters, získají zřejmě liberálové 156 ze 338 poslaneckých mandátů, což je výrazně pod hranicí 170 křesel nutných pro zformování většinového kabinetu. V průzkumech veřejného mínění měli premiérovi liberálové jen minimální náskok před konzervativci vedenými Andrewem Scheerem, kteří podle předběžných výsledků voleb nakonec pravděpodobně obsadí s odstupem druhou příčku.

Třetí skončí strana Québecký blok, která se orientuje především na provinční záležitosti a nebývá oslovována jako partner na federální úrovni. Levicová Nová demokratická strana (NDP) syna indických přistěhovalců Jagmeeta Singha zaujme čtvrté místo, nejmenší parlamentní stranou pak budou Zelení.

Příští menšinovou vládu pravděpodobně podpoří NDP, přestože její volební zisk je oproti minulým volbám z roku 2015 výrazně menší. Očekává se nicméně, že tato levicová strana bude mít na budoucí menšinový kabinet poměrně velký vliv a posune vládní politiku doleva.

Šéf NDP Singh dnes oznámil, že s Trudeauem už hovořil. Bude prý „tvrdě pracovat na realizaci státních priorit“ a pro liberály bude v parlamentu „konstruktivním partnerem“.

Předvolební kampaň poznamenala aféra 47letého liberála a příznivce reforem Trudeaua, který se v mládí nechal vyfotografovat se začerněným obličejem na večírku pořádaném na téma arabské noci; před nynějšími volbami kvůli tomu čelil obviňování z rasismu. Trudeau se rovněž dočkal kritiky za řešení korupční aféry týkající se velké kanadské stavební společnosti SNC Lavalin. Ministryni spravedlnosti údajně nabádal k zastavení soudního stíhání zmíněné québecké firmy, podezřelé z podplácení v Libyi.

BRAND24

„Jsem překvapen, jak dobře Trudeau dopadl,“ zhodnotil agentuře AP kanadský politolog Nelson Wiseman dosavadní volební výsledky s tím, že podle něj nikdo nečekal, že si liberálové udrží absolutní většinu. Očekává, že NDP nyní Trudeaua podpoří.

Volebním právem disponovalo na 27 milionů kanadských voličů. Poslanci jsou voleni většinovým volebním systémem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).