Menu Zavřít

Kalousek: Česko bude muset vrátit 50 milionů kvůli Čapímu hnízdu

11. 8. 2017
Autor: čtk

Česko bude muset vrátit Evropské unii 50 milionů korun z dotace na projekt farmy Čapí hnízdo, řekl dnes bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Kvůli dotaci chce policie stíhat předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedu Jaroslava Faltýnka. O souhlas s jejich vydáním už požádala Sněmovnu. Babiš čelí v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení. Dotace pro Čapí hnízdo prověřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

„Já si myslím, že tady riziko není riziko, ale jistota. Čapí hnízdo daňový poplatník Andreji Babišovi zaplatí dvakrát. Jednou z evropských peněz, protože i to jsou naše peníze, a jednou z národních zdrojů, když teď těch 50 milionů budeme muset vrátit,“ prohlásil Kalousek. „V trestněprávní individuální rovině může rozhodnout jenom soud, o tom není pochyb. Ale že Andrej Babiš lhal a podváděl, že si přivlastnil peníze, které patřily malým podnikatelům, o tom prostě pochyb není. A kromě jiného to také budeme muset zaplatit,“ dodal.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš už nyní Agrofert nevlastní, kvůli přísnějším podmínkám v zákoně vložil akcie firmy do svěřenského fondu. Na mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Faltýnek v Agrofertu od roku 2001 pracoval v manažerských funkcích. V rozhodné době byl místopředsedou představenstva holdingové firmy ZZN Pelhřimov, která jeden čas farmu ovládala.


Čeho se bojí Babiš? Dosud opomíjené kauzy, které mohou šéfovi ANO zlomit vaz

 Andrej Babiš

BRAND24


Babiš už ve čtvrtek uvedl, že žádost o vydání považuje za politický boj. Poukázal na to, že projekt byl v minulosti opakovaně kontrolován za středočeských hejtmanů Petra Bendla (ODS) a Davida Ratha (dříve ČSSD) i v době Kalouskova působení na ministerstvu financí. „Nikdy nebylo kontrolními orgány konstatováno pochybení v udělení dotace,“ tvrdí Babiš.

Čtěte dále:

Komentátoři: Stíhání Babiše ve volbách nutně nepoškodí

Zlatí čápi do huby? Babiš ukazuje svým zaměstnancům, kdo je tady borec

Policie požádala o vydání Babiše a Faltýnka kvůli Čapímu hnízdu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).