Menu Zavřít

Kadyrov: V Čečensku žádní homosexuálové nejsou

15. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov popřel, že by v jeho severokavkazské autonomní republice žili homosexuálové. V rozhovoru se zahraničními novináři řekl, že pokud by se nějací našli, měli by se přemístit do Kanady. Kadyrov tak reagoval na zprávy ruského i zahraničního tisku, že čečenské úřady gaye krutě pronásledují.

„Je to blbost, takoví lidé u nás nejsou,“ prohlásil Kadyrov. „Kdyby byli, ať se jich ujme Kanada. Ať se od nás drží dál, mohou se o ně postarat a vyčistit jim krev,“ řekl. Média, která o pronásledování homosexuálů píší, označil Kadyrov za prodejné šejdíře, kteří se „budou zodpovídat nejvyššímu“.

O údajném zatýkání, mučení a zabíjení gayů v Čečensku informoval v dubnu ruský opoziční list Novaja Gazeta. Čečenská policie podle něj zadržela v březnu přes stovku mužů „podezřelých z homosexuality“, nejméně tři z nich byli údajně zabiti. Mluvčí Kadyrova tato tvrzení označil za lživá.

Na zprávy o čečenských krutostech reagovalo i západoevropské veřejné mínění. V květnu na kauzu upozornil ruského prezidenta Vladimira Putina francouzský prezident Emmanuel Macron. Německá kancléřka Angela Merkelová žádala na jednání v Soči na začátku května Putina, aby se zasadil o práva homosexuálů v Čečensku.

BRAND24

Kadyrov se mezinárodní kritiky nebojí. „Máme silný stát, jsme jaderná mocnost. I kdyby náš stát úplně zničili, automaticky odstartují naše jaderné rakety. Celý svět obrátíme vzhůru nohama,“ řekl podle agentury Interfax.

Dále čtěte:

Manželství homosexuálů v Německu jasně prošlo i Spolkovou radou

Homosexuálové mohou osvojit dítě partnera, schválila vláda

Macron řešil s Putinem Sýrii i gaye v Čečensku. O neshodách prý mluvili otevřeně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).