Menu Zavřít

Jurečka chce kvůli moru prasat mimořádný stav

28. 7. 2017
Autor: čtk

Ministr zemědělství Marian Jurečka po dnešním jednání s odborníky požádal zlínského hejtmana Jiřího Čunka (oba KDU-ČSL), aby vyhlásil v kraji kvůli africkému moru prasat (AMP) mimořádný stav. Podle něj tak bude možné zamořené území lépe chránit. Ministr to uvedl na twitteru. Čunek řekl, že mimořádný stav vyhlásí v pondělí.

„Momentálně o věci jednám se zástupci ministerstva zemědělství, veterináři a dalšími lidmi v Praze. Potřebuji znát veškeré podrobnosti,“ řekl Čunek.

V podobných případech, kdy nejde o ohrožení života ani zdraví lidí, by však podle něj měla o vyhlášení mimořádného stavu rozhodovat vláda, nikoli kraj. „Vláda ale údajně zasedá až 21. srpna. Když se neumí sejít kvůli tak vážné věci, tak to uděláme my,“ dodal Čunek.

Státní veterinární správa eviduje k dnešku 113 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy zatím prokázaly virus u 67 kusů. „Všechny potvrzené případy se nacházejí na území katastrů, kde již přítomnost nákazy byla dříve potvrzena. Dosud se AMP neprokázal u 36 testovaných případů. Na výsledky vyšetření čeká v současné době deset vzorků,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V oblasti s intenzivním odlovem na Moravě bylo k dnešnímu dni uloveno 871 divokých prasat. Nejvíce, 229, v okrese Uherské Hradiště.

Myslivci o víkendu rozmístili pachové ohradníky kolem území zamořeného africkým morem prasat na Zlínsku. Mají zabránit šíření nemoci. Lemují silnici z Lukova do Fryštáku a dále přes Zlín, Lípu, Slušovice do Hrobic v celkové délce asi 40 kilometrů. Myslivci jich měli k dispozici na 12 000. Do ohradníků musí doplňovat účinnou látku.

BRAND24

Částečné oplocení ohniska nákazy a instalaci odchytových klecí navrhla v úterý veterinářům krajská radní pro životní prostředí a zemědělství Margita Balaštíková (ANO). Požadavek projednalo Národní centrum pro tlumení nákazy. Účastníci se ale shodli na tom, že zavádět oplocení rizikové oblasti jako veterinární opatření je problematické.

Přečtěte si více o masu i hledání alternativy k němu:

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).