Menu Zavřít

Britští poslanci Johnsonovi znovu zamítli předčasné volby. Šéf sněmovny Bercow ohlásil rezignaci

10. 9. 2019
Autor: čtk

Poslanci Dolní komory britského parlamentu opět odmítli návrh premiéra Borise Johnsona na uspořádání předčasných voleb. Pro vypsání voleb potřeboval předseda vlády souhlas dvou třetin poslanců, tedy nejméně 434. Návrh jich ale podpořilo jen 293. Po hlasování bylo aktuální zasedání parlamentu na žádost vlády ukončeno a nové zahájí královna Alžběta II. až 14. října.

Návrh na rozpuštění sněmovny nezískal potřebnou podporou již minulý týden. Johnson navrhoval, aby se předčasné volby uskutečnily 15. října. Reagoval tak na předchozí krok poslanců, kteří schválili návrh zákona, jehož cílem je zabránit neřízenému odchodu země z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Johnson prosazuje brexit k 31. říjnu, ať již bez dohody či s ní.

Britský premiér v reakci na hlasování slíbil zajistit rozvodovou dohodu s EU na summitu, který se koná 17. října. „Půjdu na tento rozhodující summit 17. října a bez ohledu na to, kolik způsobů tento parlament vymýšlí, aby mi svázal ruce, budu se snažit dosáhnout dohody, která bude v národním zájmu. Tato vláda už brexit dále nezpozdí,“ prohlásil Johnson.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn zdůraznil, že jeho strana touží po předčasných volbách, nehodlá ale riskovat, že by se konaly za cenu „katastrofálního“ brexitu bez dohody.

Hlasováním o předčasných volbách skončila aktuální parlamentní schůze. Za běžné situace je přerušení práce zákonodárců rutinní součástí britského politického systému. Pobouření ovšem vyvolalo načasování tohoto kroku: do brexitu zbývá 51 dní. Neobvyklá je rovněž délka přestávky, v minulosti trvala nanejvýš 20 dní. Podle kritiků vlády chce nucené pauzy Johnson využít, aby omezil možnost parlamentu zasahovat do brexitu.


Čtěte komentář: Přichází bavič Boris, který se chce zalíbit všem. Teď to ale nepůjde

Makrooko Miroslava Zámečníka


Proti vynucené pauze na závěr schůze protestovala řada poslanců. V rukou měli transparenty s nápisem „umlčeni“ a křičeli „hanba“. Když se předseda dolní komory John Bercow pokusil vyvést poslance v procesí ze sněmovny na znamení ukončení zasedání, několik zákonodárců mu na okamžik zablokovalo cestu.

Bercow v pondělí oznámil, že se nejpozději k 31. říjnu vzdá poslaneckého mandátu. Sám proti ukončení aktuálního zasedání parlamentu protestoval. „Není to typické, není to standardní… Je to akt exekutivního nařízení,“ řekl.

Dále čtěte:

Johnson chce brexit s novou dohodou. Žádá ale zrušení irské pojistky

Brexit bez dohody vydá Británii napospas Trumpovi, varuje lídr opozice Corbyn

Britský soud posvětil Johnsonovu pauzu v zasedání parlamentu před brexitem

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

BRAND24

Strach z neřízeného brexitu roste. Británie nepředložila Evropské unii žádný nový návrh

Spor o irskou pojistku lze vyřešit, řekl Babiš k brexitu. Je ale připraven bojovat za české zájmy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).