Menu Zavřít

Johnson se postavil za Mayovou, poslance vyzval k loajalitě

11. 6. 2017
Autor: čtk

Dny Theresy Mayové v úřadu britské premiérky jsou sečteny, řekl dnes bývalý ministr financí George Osborne. Také další členka premiérčiny Konzervativní strany Anna Soubryová dnes v televizi Sky News řekla, že pozice Mayové jako premiérky je dlouhodobě neudržitelná. Oba konzervativci tak vyjádřili podobný názor jako některé komentáře britského tisku v těchto dnech, podle nichž Mayovou po ztrátě ve volbách nyní čeká boj o politické přežití.

„Theresa Mayová je 'mrtvá žena', uvidíme, jak dlouho vydrží na lavici odsouzených k 'trestu smrti',“ přisadil si Osborne, jehož Mayová vyhodila z úřadu ministra financí po svém nástupu do úřadu loni v červenci. Osborne také řekl, že už možná v polovině příštího týdne „se jí všechno zhroutí“.


Přečtěte si komentář k britským volbám:

Není nad vítěznou střelu do vlastní brány aneb Daň za Alzheimera

Miroslav Zámečník


Jako dlouhodobě neudržitelnou vidí pozici Mayové v úřadu premiérky i další členka její Konzervativní strany, která v parlamentních volbách tento týden ztratila parlamentní většinu. „Nedovedu si představit, jak by mohla dlouhodobě pokračovat. Myslím, že bohužel bude muset odejít. Ale ne teď, teď potřebujeme stabilitu,“ řekla státní tajemnice pro malé podnikání Anna Soubryová.

Za šéfku své strany se dnes naopak postavil ministr obrany Michael Fallon, který nicméně přiznal, že Mayová bude muset změnit přístup k ostatním členům vlády. „Doufám, že uvidíme více kolektivní přístup v rozhodování v kabinetu. Já a další moji kolegové jsme jí to dali jasně najevo,“ řekl Fallon. „Menšinová vláda prostě vyžaduje odlišný přístup,“ dodal.

Johnson se postavil za Mayovou, volá po poslanecké loajalitě

Britský ministr zahraničí Boris Johnson v neděli odpoledne rozeslal hromadnou textovou zprávu konzervativním poslancům s výzvou k „plné podpoře“ premiérky Theresy Mayové. V britských médiích se přitom objevily spekulace, že právě Johnson po výrazném neúspěchu konzervativců v parlamentních volbách může premiérku brzy nahradit.

„Lidi, potřebujeme se zklidnit a postavit se za předsedkyni vlády,“ napsal konzervativním zastupitelům ministr. „Předsedkyně vlády je žena mimořádných kvalit a veřejnost na nás upřímně řečeno hledí, zda se s kázní a odhodláním postavíme za ni,“ napsal Johnson, jehož zpráva se objevila na sociální síti WhatsApp.

List Sunday Times přitom přinesl spekulace, že Johnsona pět dalších ministrů údajně požádalo, aby Mayovou nahradil v čele vlády. Už v reakci na tuto zprávu Johnson podobné plány odmítl s tím, že premiérku dál podporuje.

BRAND24

Mayová v neděli v reakci na chabé volební výsledky provedla několik změn na méně významných vládních postech a několik ministrů potvrdila ve funkci. Je mezi nimi ministryně školství Justine Greeningová nebo ministr obchodu Liam Fox.

O situaci po volbách ve Velké Británii dále čtěte:

Severoirští unionisté podpoří menšinovou vládu Mayové

Mayová přišla o šéfy svého úřadu, její pozice vypadá nejistě


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).