Menu Zavřít

Jiří Zimola: Klidně bych šel do Babišovy vlády

21. 3. 2017
Autor: Michael Tomeš, Euro

Jihočeský hejtman, hlavní rebel v ČSSD a možný kandidát na budoucího šéfa strany slibuje, že nepřestane zlobit.

Někdy je dobré prohrát bitvu, aby člověk mohl vyhrát válku. Tohle užitečné politické heslo si jihočeský hejtman Jiří Zimola velmi dobře zapamatoval. Zdánlivě sice prohrál, když na nedávném sjezdu ČSSD neměl sílu kandidovat do vedení strany, a musel tak sledovat nekonečný nástup Sobotkových mužů. Do budoucna ale drží všechny trumfy v rukou právě on.

Jako jeden z mála sociálních demokratů dokázal v poslední době vyhrát volby – loni zvítězil na jihu Čech a stal se znovu hejtmanem. Navíc zůstává kritický k předsedovi Bohuslavu Sobotkovi a jeho spojencům, kteří nadále vedou ČSSD. Čas jeho útoku na čelo strany však ještě nepřišel. To se může změnit po podzimních sněmovních volbách, které sociální demokraté nejspíš prohrají a strana bude hledat nové lídry.


Čtěte dojmy Petra Holce ze sjezdu ČSSD:

Dvoudenní bolestivá eutanazie

 Petr Holec


Právě Zimola je podle mnohých vlivných socialistů jedním z vážných kandidátů na Sobotkova nástupce. Se současným předsedou se rozchází v mnoha věcech. Nově také v pohledu na případné účinkování ČSSD ve vládě, kterou by vedl Andrej Babiš. Sobotka nechce do takové vlády jako slabší partner vstoupit, Zimola by s tím neměl problém.

„Budeme-li mít možnost, ať už jako vítězové, nebo poražení, prosadit ve vládě alespoň část svého programu, pak bychom na to neměli rezignovat. Je přímo povinností ČSSD se o to vládní angažmá poprat,” říká jihočeský hejtman za ČSSD o případném pokračování vládní spolupráce s hnutím ANO.

Ve vládě premiéra Babiše by se tak klidně stal ministrem. Po případných prohraných sněmovních volbách přitom může být tento rozkol mezi Sobotkou a Zimolou klíčový. Velká část sociálních demokratů nemusí fandit představě odchodu do opozice a může se postavit za Zimolu.

„Naši voliči nás přece volí proto, abychom splnili náš volební program. A já říkám, že je naší povinností se o míře plnění toho programu dohodnout s tím, kdo bude první, druhý nebo třetí v pořadí. Nechci teď vylučovat žádného potenciálního partnera,” uvedl Zimola v rozhovoru pro týdeník Euro.

Rozhovor s hejtmanem Jiřím Zimolou čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 20. března. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

BRAND24

 Titulka Euro 12/17


Dále čtěte:

ČSSD představí volební lídry na konferenci v červnu

Jiří Zimola: Jsem rád, že se premiér zamyslel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).