Menu Zavřít

Jihokorejská exprezidentka byla obviněna z korupce

17. 4. 2017
Autor: ČTK

Jihokorejští žalobci dnes obvinili bývalou prezidentku Pak Kun-hje z přijímání úplatků. Spolu s ní byl obviněn šéf nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pin. Podle prokuratury byl Sin obviněn, ale nebyl zadržen, informovala agentura Reuters.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Pak Kun-hje je od konce března ve vazbě, stejně jako Čche Son-sil a šéf největší jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jong, který byl podle vyšetřovatelů do skandálu rovněž zapleten. Případ I Če-jonga už projednává soud.

Žaloba Pak Kun-hje obvinila, že se domluvila s Čche Son-sil, aby výměnou za různé výhody od Lotte získaly sedm miliard wonů (asi 154 milionů korun). Pak byla také obviněna ze zneužití moci.

Lotte Group popírá, že by s Pak nebo osobami, které na ni byly napojené, uzavřela nevhodné dohody výměnou za úsluhy. Také Pak, I, Čche a Samsung popírají jakékoli pochybení.

BRAND24

Pak Kun-hje parlament v prosinci dočasně odvolal z funkce prezidentky a počátkem března jihokorejský ústavní soud političku definitivně zbavil moci. Bývalou hlavu státu už nechrání imunita, takže může být trestně stíhána.

Čtěte dále:

Soud definitivně sesadil jihokorejskou prezidentku kvůli korupci

Jihokorejská prezidentka chtěla úplatek od Samsungu, tvrdí žalobci

Šéfa Samsungu čeká obvinění. Vedle korupce i z křivého svědectví


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).