Menu Zavřít

Jihlavská rošáda: do vedení města se dostalo ANO, má dva náměstky

15. 11. 2016
Autor: čtk

Do vedení krajské Jihlavy vstoupilo hnutí ANO, které sice komunální volby před dvěma lety ve městě vyhrálo, ale zatím bylo v opozici. Zastupitelé města dnes do jedenáctimístné rady zvolili pět zástupců ANO, kteří obsadili i dvě funkce primátorových náměstků. Novou koalici vytvořilo ANO s ČSSD a lidovci. Původní koalice tvořená ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Forem Jihlava se rozpadla před dvěma týdny kvůli rozporům a část radních byla odvolána.

Nová koaliční smlouva byla podepsána před zasedáním dnešního zastupitelstva. „Jsou tam vytyčeny nejzákladnější body, nicméně je to jakési vodítko pro další práci na programovém prohlášení nové rady,“ řekl po volbě primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). Programové prohlášení by mělo být zveřejněno do konce ledna.

Náměstky za ANO se dnes stali Jana Mayerová a Radek Popelka a novými radními Miloslav Neckář, Olga Kourková a Daniel Mayer, manžel nové náměstkyně. Mayerová se bude na radnici starat o dopravu, školství a kulturu, Popelka o správu realit a územní plánování. Tajné volbě předcházela asi hodinová debata.

Sociální demokracii zůstala v městské radě čtyři místa a lidovcům dvě. Primátorem je nadále sociální demokrat Chloupek. Město má opět čtyři náměstky primátora. Kromě nově zvolených zůstali v křeslech náměstků Vratislav Výborný (ČSSD) a lidovec Jaromír Kalina. Původní koalice v zastupitelstvu disponovala 21 hlasy z 37, nová koalice za sebou má 20 zastupitelů.

ANO má v Jihlavě osm zastupitelů stejně jako ČSSD. KSČM drží šest křesel, o jedno méně má ODS. Po čtyřech zastupitelích mají KDU-ČSL a Forum Jihlava, v zastupitelstvu jsou ještě dva zástupci TOP 09.

Podle nové koaliční smlouvy by mezi priority vedení Jihlavy mělo po dva roky zbývající do voleb patřit řešení dlouhodobých problémů, kupříkladu schválení nového územního plánu města a vyřešení rekonstrukce Horáckého zimního stadionu, kde sídlí hokejový klub Dukla Jihlava. Nové vedení krajského města je podle smlouvy také připraveno podpořit vznik kamenného hospice v Jihlavě, který by byl prvním takovým zařízením v Kraji Vysočina.

BRAND24

Problémy ve vedení jihlavské radnice se táhly delší dobu. Koaliční smlouvu nepodepsal Miroslav Tomanec z Fora, který přišel do zastupitelstva v červnu po rezignaci Arifa Salichova. Karolína Koubová z Fora v říjnu na místo radní rezignovala. Na primátorův návrh pak byli 1. listopadu odvoláni náměstci Jaroslav Vymazal (ODS) a Milan Kolář (Forum Jihlava) a radní za ODS Vítězslav Schrek a David Beke.

Podívejte se na výsledky krajských voleb:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl kraje? Podívejte se na vývoj po volbách:

Hejtmanem Olomouckého kraje se stal lékař Košta, lídr vítězného ANO

V Ústeckém kraji dál povládnou komunisté. Vítězné ANO končí v opozici

Karlovarský kraj povede koalice pěti stran v čele s ANO

Zimola se potřetí stal hejtmanem na jihu Čech

„Fenomén“ lidovců Čunek byl zvolen hejtmanem Zlínského kraje

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).