Menu Zavřít

Japonský premiér Abe přesvědčivě vyhrál předčasné volby

22. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Japonská vládní koalice vedená Liberálnědemokratickou stranou (LDP) premiéra Šinzóa Abeho dosáhla v dnešních předčasných parlamentních volbách přesvědčivého vítězství. Vyplývá to z prvních povolebních odhadů zveřejněných po uzavření hlasovacích místností.

Konzervativní koalice v čele s LDP podle televize TBS získá v dolní komoře japonského parlamentu 311 z celkového počtu 465 míst.

Dvoutřetinová převaha by měla zajistit Abemu další premiérský mandát. Má tak naději se stát vůbec nejdéle sloužícím japonským ministerským předsedou. Abeho, který je v čele vlády od prosince 2012, čeká v příštím roce v září obhajoba jeho tříletého mandátu v čele LDP.

Podle agentury Reuters tak je pravděpodobné, že Abe bude pokračovat ve svém ekonomickém programu nazývaném Abenomics. Jeho hlavními součástmi jsou volná měnová politika, realizace projektů veřejných prací a strukturální reformy.

V posledních dvou volbách byl zájem voličů nižší než dříve - účast spadla pod 60 procent. V minulých volbách v prosinci 2014 přišlo k urnám 52,66 procenta, což je nejnižší účast v dějinách japonské demokracie.

BRAND24

Volby poznamenaly divoké povětrnostní podmínky. Tajfun Lan v sobotu dosáhl síly čtvrtého stupně z pěti a vítr místy dosahoval rychlosti 250 kilometrů za hodinu. Podle japonské meteorologické služby se bouře nacházela východně od Okinawy. Očekává se, že až v pondělí udeří v oblasti okolo Tokia, zeslabí na stupeň jedna.

Čtěte dále:

Šest let po Fukušimě: jádro štěpí Japonce

Ochránce velryb Sea Shepherd se stahuje do ústraní. Bojí se japonské armády

Japonský boj s terorismem: vězení za rybaření či sběr hub


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).