Menu Zavřít

Janoušek žádá o obnovu svého trestního řízení

16. 6. 2016
Autor: ČTK

Odsouzený lobbista Roman Janoušek požádal pražský městský soud o obnovu svého trestního řízení, ve kterém byl uznám vinným z úmyslného sražení ženy autem. Sdělila to mluvčí soudu Markéta Puci. Obnovené řízení by mohlo zvrátit pravomocný rozsudek, který Janouškovi uložil 4,5 roku vězení.

Trestní řád stanoví, že soud obnovu řízení povolí, jestliže vyjdou najevo dříve neznámé skutečnosti nebo důkazy, které by mohly odůvodnit jiné rozhodnutí o vině nebo které by ukázaly, že původně uložený trest byl ve zřejmém nepoměru k povaze a závažnosti trestného činu či k poměrům pachatele anebo ve zřejmém rozporu s účelem trestu.

O návrhu na povolení obnovy řízení rozhoduje při veřejném zasedání soud, který rozhodoval o obžalobě, tedy v tomto případě Městský soud v Praze a konkrétně soudní senát Tomáše Kubovce. Pokud soud neshledá důvody k obnově, Janouškův návrh zamítne. V opačném případě zcela nebo zčásti zruší napadený rozsudek a povolí obnovu řízení. Musel by také rozhodnout o tom, zda Janouška vezme do vazby, nebo zda ho ponechá na svobodě.

Janoušek si dlouhodobě stěžuje na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Brněnský krajský soud mu ze zdravotních důvodů nedávno přerušil trest odnětí svobody na půl roku, Vězeňská služba navrhovala přerušení dvojnásobně dlouhé. Podle informací médií se lobbista v únoru podrobil další operaci a od března měl kvůli tomu přerušen trest na dva měsíce.

Janoušek má odložený výkon trestu. Čtěte:

Janoušek zůstane další půlrok na svobodě

 Janoušek na soudním jednání

Opilý lobbista naboural v březnu 2012 v pražské Michli do vozu vietnamské řidičky a od nehody ujel. Když zastavil na červenou, žena jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel, řidičku porazil a ujel. Způsobil jí otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici. Kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít. Lobbista jí později zaplatil odškodné 900 tisíc korun.

BRAND24

Pražský městský soud Janouškovi původně uložil za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky tříletý trest, který odvolací senát o rok a půl zpřísnil. Lobbista navíc nesmí dalších sedm let usednout za volant.

Žalobci požadovali, aby byl Janoušek uznán vinným z pokusu o vraždu. Nejvyšší státní zástupce proto podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Dovolal se i lobbistův advokát, soud však loni obě dovolání odmítl jako „zjevně neopodstatněná“.

Nejen Janoušek, i další kmotři se vyhýbají spravedlnosti. Přečtěte si komentář:

Kde ti kmotři jsou

Pavel Páral
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).