Menu Zavřít

Jandák míří do Rady Českého rozhlasu, Doktor usedne v Radě České televize

7. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Členem Rady Českého rozhlasu bude dosavadní poslanec ČSSD a někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák. Skončí kvůli tomu předčasně ve Sněmovně, kde ho patrně nahradí starosta Volyně na Strakonicku Václav Valhoda. V Radě České televize usednou bývalý kanoista a sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor spolu s antropologem médií Tomášem Samkem. Poslanci je dnes vybrali v prvním kole tajné volby, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník.

V obou radách bylo třeba obsadit po třech místech, na každé z nich měli poslanci tři adepty. V případě rady veřejnoprávní televize tak zbývá zaplnit poslední křeslo. Ve druhém volebním kole budou mít šanci obhájit členství v radě buď její stávající místopředseda Jiří Závozda, nebo bývalý poradce předsedy Sněmovny René Kühn. Doktor a Samek budou moci do rady nastoupit od začátku července.


Přečtěte si o konci happeningu na pražském Hradě:

Vyvěšení trenýrek na Hradě bylo namířeno proti hodnotám společnosti, tvrdí soud

Ztohoven opět v akci: na Pražském hradě vyvěsil rudé trenýrky


Jandák se po rezignaci na poslanecký mandát bude moci místa v radě ujmout už od tohoto pátku. Místo něj připadlo poslanecké křeslo senátorovi za ČSSD Karlu Kratochvílemu, jenž byl prvním náhradníkem. Kratochvíle však nabídku odmítl a zůstane v horní komoře Parlamentu. Valhoda je na 90 procent rozhodnutý, že poslanecký mandát vezme, řek.

Zbývající dva členy rozhlasové rady budou poslanci vybírat mezi jejím někdejším předsedou a historikem Michalem Stehlíkem, bývalým místopředsedou Ivanem Tesařem, farářem Zbigniewem Czendlikem a šéfredaktorem časopisu Zahrádkář Janem Stanzelem.

V poli poražených skončili bývalá místopředsedkyně Rady ČT Dana Makrlíková, advokátka Dagmar Raupachová, bojovník za transparentní veřejnou správu Oldřich Kužílek nebo textař Michal Prostějovský. Už v předkole skončili někdejší ředitel veřejnoprávní televize Jiří Balvín, člen televizní rady Michal Jankovec, kazatel Ervín Kukuczka nebo zpěvák Mikoláš Chadima.

BRAND24

Do Kontrolní rady Grantové agentury Sněmovna znovu vybrala její místopředsedkyno Janu Geršlovou, kterou nominovala Mendelova univerzita v Brně.

Dále čtěte:

Sobotka upevňuje pozici. Vyměnil by ho jen blázen, míní volební manažer

Zneužívání médií v Česku není systematické, dozvěděl se europarlament


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).