Menu Zavřít

Jak se Trump vyhnul placení daní? Nelegální kličkou

1. 11. 2016
Autor: Gage Skidmore, CC BY 2.0, Flickr

Účetní manévr, díky kterému nynější prezidentský kandidát Donald Trump v minulosti zřejmě až 18 let neplatil daně, považovali za pochybný i miliardářovi právníci. Informoval o tom list The New York Times (NYT). Daňovou kličku, které Trump využil, navíc v roce 2004 prohlásil Kongres USA za nelegální.

Republikánský uchazeč o prezidentský úřad článek deníku nijak nekomentoval, zato Trumpova mluvčí Hope Hicksová hovoří o nepochopení ze strany NYT, případně dokonce o záměrně špatném výkladu zákona.

Jádrem sporu je podle dřívějších zpráv NYT ztráta 916 milionů dolarů (asi 22 miliard korun) z provozu kasin, kterou Trump v roce 1995 vykázal a kterou v dalších letech postupně odepisoval z daní. Povaha odpisu je ale problematická, neboť Trump přiměl věřitele, aby mu stovky milionů dolarů odpustili. Z pohledu daňového úřadu je ale každý odpuštěný dolar příjmovým dolarem, který podléhá zdanění.

Tento problém podle NYT znamenal, že Trump stál před povinností nahlásit stamiliony dolarů odpuštěného dluhu, aby je mohl zdanit jako příjem. Účetním manévrem si ale otevřel cestu, jak odpuštěný dluh nehlásit.

BRAND24

Agentura AP poznamenala, že Trumpův účetní postup se velmi podobal tomu, který byl v té době již zákonem zakázán. Lišil se od něj jen drobnými detaily.

Trump dlouhodobě čelí v USA kritice, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Republikán se brání tím, že jeho daňové přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.


Čtěte dále:

Zvolení Trumpa může otřást finančními trhy podobně jako brexit

Trumpův skandál bobtná. Další ženy ho obvinily z nemravností

Komentátor Financial Times Martin Wolf: Nástup Trumpa se neobejde bez násilí

 protesty proti Donaldu Trumpovi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).