Menu Zavřít

Italští populisté chtěli změnit frakci, liberálové je odmítli

9. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v europarlamentu dnes odmítla přijmout do svých řad italské populisty z Hnutí pěti hvězd (M5S). Hnutí dnes schválilo svůj odchod z uskupení protievropských stran v alianci za přímou demokracii v Evropě (ADDE) s cílem přejít k ALDE. Podle českého europoslance a místopředsedy ALDE Pavla Teličky ovšem neexistují ze strany hnutí M5S dostatečné záruky, že by skutečně realizovalo politiku evropských liberálů.

Bývalý belgický premiér a šéf ALDE Guy Verhofstadt upozornil, že v klíčových evropských otázkách se obě strany značně rozcházejí, což brání kladnému vyřízení žádosti hnutí o připojení k ALDE. „Nicméně v otázkách společného zájmu, jako jsou životní prostředí, transparentnost a přímá demokracie, skupina ALDE a Hnutí pěti hvězd budou i nadále úzce spolupracovat,“ dodal Verhofstadt.

„Ty záruky tam nejen, že nejsou, ale dodal bych, že za uplynulých několik dní zazněly výroky, které ve mně osobně vzbuzovaly nejen vážné pochybnosti, ale i vážné problémy. Záruky hladké integrace tam nejsou,“ řekl Telička.

Diskuse s italským hnutím přesto podle něj přinesla určité výsledky a k předjednané dohodě bylo možné mít jen malé výhrady. Přesto nakonec uzavřena nebude. O možném spojení dnes jednalo vedení frakce ALDE se zástupci jednotlivých národních stran a nakonec se ani nehlasovalo. „Velká část s tím měla problém. Důležitější je jednota frakce a realizace našich politických záměrů než rozšíření,“ dodal Telička.

BRAND24

Členové M5S dnes odhlasovali odchod z ADDE. V této skupině, jejímž cílem je bránit nadřazování EU nad svrchovanost členských států, je mimo jiné britská antievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) nebo česká strana Svobodní. Krok M5S zkritizoval bývalý vůdce UKIP Nigel Farage.

Změnu překvapivě navrhl v neděli vůdce M5S, bývalý komik Beppe Grillo, podle kterého UKIP dosáhla svého cíle, tedy zařízení odchodu Británie z Evropské unie. Pro M5S tak podle něho nemá již smysl udržovat tuto alianci naživu. Grillo na svém blogu vyjádřil „náklonnost a úctu“ k Farageovi, ale dodal, nyní se jejich cesty rozcházejí.

Přečtěte si komentář Miroslava Zámečníka: Italská kráska v nesnázích

Čtěte dále:

Italové odmítli reformu ústavy. Renzi rezignuje, euro se dočasně propadlo

Rok zlomu. Evropské politiky čeká zátěžový test

Vojenská přehlídka v Moskvě

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).