Menu Zavřít

Island se chce zapojit do jednání o brexitu. Chrání své vývozce

20. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Island pozorně sleduje jednání o brexitu, ačkoli není členem Evropské unie. Do Velké Británie směřuje 12 procent jeho exportu. A odchodem Británie z EU zanikne i její smluvní partnerství s Evropským sdružením volného obchodu (EFTA), do kterého patří i Island.

„Je důležité, aby přechod proběhl tak hladce, jak to jen půjde,“ prohlásil islandský ministr zahraničí Thor Thordarson pro agenturu Bloomberg. „Pokud v roce 2019 nebo 2020 budou nějaké technické nebo obchodní bariéry, tratit budou všichni,“ dodal Thordarson.

Island chce proto spolu s Norskem sehrát roli prostředníka při jednáních o brexitu. Chtějí tím zajistit nejlepší možné podmínky pro všechny členy EFTA a zároveň posílit obchodní vazby s Velkou Británií.

O budoucnosti vztahů s Velkou Británií jedná nyní Thordarson v Londýně s britským ministrem pro brexit Davidem Jonesem. Po jednání byli ministři optimističtí, ačkoliv prý zůstávají překážky v oblastech rybolovu a zemědělství. Konkrétní dohody se ovšem nedobrali. „Toto setkání nebylo o detailech,“ uvedl islandský ministr.

Právě rybáři patří mezi hlavní zastánce brexitu. Požadují, aby jim bylo zaručeno výhradní právo na chytání ryb v britských výsostných vodách. To ale není podle BBC pravděpodobné. Ve hře je spíše varianta zpřístupnění britských vod výměnou za přístup na unijní trh s rybami.


Čtěte o předčasných volbách v Británii:

Mayová si chce upevnit pozici. Na červen chystá předčasné volby

Britská premiérka Mayová má nelehký úkol. Přivést Spojené království úspěšně k realizaci brexitu.


Islandský ministr chápe rozhodnutí premiérky Theresy Mayové vypsat předčasné volby. „Dává smysl mít před sebou celé funkční období, když začínáte s vyjednáváním,“ řekl.

Thordarson v Londýně zároveň označil otázky případného členství Skotska v EFTA jako hypotetické, protože by nejdříve Skotsko muselo získat samostatnost na Velké Británii.

BRAND24

Další člen sdružení volného obchodu Norsko vidí takzvaný tvrdý brexit jako správné řešení pro Británii. Norsko si obchodní smlouvy s EU vyjednalo v roce 1992, kdy Unie měla jen 13 členů. „EU se rozrostla a vše je dnes složitější,“ řekl norský ministr pro EU Frank Bakke-Jensen listu Politico.

Přečtěte si také:

Obchodní výhody členství v EU jsou převážně imaginární, tvrdí institut

Brexit může poškodit rating unie

Brexit je jako rozvod s 28 ženami, říká britský exministr financí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).