Menu Zavřít

Integrace migrantů za půl miliardy? Vláda posvětila Chovancův návrh

31. 8. 2016
Autor: reuters

Ministerstvo vnitra může vyhlásit výběrové řízení na hlavního poskytovatele integračních služeb pro cizince. Vláda na dnešním zasedání souhlasila s odůvodněním této veřejné zakázky za 520,5 milionu korun. Vítěz tendru získá zakázku na příští tři roky.

Odůvodnění zakázky bylo schváleno i přes původně nesouhlasný postoj ministrů hnutí ANO. Ministr financí Andrej Babiš během jednání vlády novinářům řekl, že je předložením zakázky překvapen. Podivil se nad částkou i nad množstvím uprchlíků, o nichž ministerstvo vnitra předpokládá, že v ČR v příštích třech letech požádají o azyl.

V Česku od letoška funguje nový Státní integrační program (SIP), který má pomáhat uprchlíkům. Zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií nebo pomoc s bydlením.

Integrace má dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Uprchlíci práci Němcům nesebrali. Přečtěte si:

Studie: Uprchlíci zaměstnali 1,3 milionu Němců

 Protest proti hnutí PEGIDA

Druhou fází je integrace v obcích zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb, který využívá nabídky zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů. Předpokládaná hodnota zakázky by měla být 173,5 milionu korun ročně.

Částka se odvíjí od žadatelů o mezinárodní ochranu, jejichž počet ministerstvo vnitra v příštích třech letech odhaduje na 2000 ročně.

Vítěze zakázky bude vybírat komise složená z členů ministerstev vnitra, financí, práce a sociálních věcí či školství.

Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo o 369 meziročně více. Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny, Sýrie, Kuby a Vietnamu. S výjimkou 134 Syřanů, o kterých se hovořilo v souvislosti s migrační vlnou, tak nešlo v drtivé většině o národy vyznávající islám.

Za prvních sedm měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 872 cizinců, což je meziročně o 12 méně. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než osmnácti tisíci žádostmi.


O migrační krizi čtěte více:

Rakousko žádá trvalé uzavření hranic na balkánské trase

BRAND24

Merkelová: Problémy s terorismem jsme měli už před uprchlíky

O azyl v Česku letos zatím zažádalo 872 cizinců, méně než loni


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).