Menu Zavřít

Indičtí studenti proti Facebooku. Sdílení dat s WhatsApp prý porušuje práva uživatelů

23. 9. 2016
Autor: CC BY-SA 2.0: Jan Persiel via Flickr

Dvojice Indů nesouhlasí se změnami, kterými vyšla aplikace WhatsApp vstříc své mateřské společnosti Facebook. Obrátili se proto na soud. Nová pravidla ohledně soukromí podle nich ohrožují soukromí milionu uživatelů.

Před necelým měsícem aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony aktualizovala své smluvní podmínky a zásady ochrany osobních údajů. Mateřské společnosti Facebook teď bude poskytovat více informací o uživatelích. Mezi nimi i jejich telefonní čísla. Sociální síť chce tyto údaje využít k cílenějšímu zobrazování příspěvků a reklamy. Zároveň bude moct skrz telefonní kontakty propojovat lidi, kteří ještě nejsou na Facebooku přáteli.

Porušený slib?

Aplikaci WhatsApp převzal Facebook před dvěma lety za více než 520 miliard korun. Tehdy byla bez reklamy. A její šéf se dušoval, že v oblasti soukromí uživatelů k žádným změnám nedojde. Indičtí studenti Karmanya Singh Sareen a Shreya Sethi tak s novinkou ve sdílení dat nesouhlasí. Obrátili se proto na Nejvyšší soud v Dillí, uvedla agentura Bloomberg. Požadují, aby nařídil vládě určit pravidla, kterými by se musela společnost pro zasílání zpráv řídit, aby nezasahovala do práv na soukromí svých uživatelů. Případ by se měl dostat na řadu v následujících dnech. Soud už požádal o stanovisko WhatsApp, Facebook, indickou vládu i místního telekomunikačního regulátora.

Online komunikační služby budou mít těžší pozici. Čtěte více:

Skype operátorem? Brusel zpřísní regule online komunikace

Skype Česká republika.

Dvojice Indů není ve svém boji proti nedávným změnám zdaleka osamocená. Případné ohrožení uživatelských práv zkoumá i Evropská unie nebo skupina německých spotřebitelů. Společnost se brání tím, že změny jsou v souladu s právem a uživatelům dala čas na ně reagovat a sdílení dat s Facebookem dokonce odmítnout. Prohlašuje navíc, že ke sdíleným datům nebude patřit obsah zpráv. Argumentuje i tím, že používání aplikace je naprosto dobrovolné.

Indický trh je přitom pro Facebook zásadní. Mimo Spojené státy jde s téměř 150 miliony uživatel o hlavní základnu sociální sítě. Aplikaci WhatsApp využívá zhruba 70 milionů Indů.


Dále čtěte:

BRAND24

Facebook má cíl: dvě miliardy uživatelů měsíčně

Bitva o třetí svět: Facebook maskuje rány jako charitu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).