Menu Zavřít

Indický prezident Kóvind přijel do Česka. Setká se s Babišem i se Zemanem

6. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Indický prezident Rám Náth Kóvind dnes zahajuje státní návštěvu České republiky. Hlava druhé nejlidnatější země světa přijíždí do Prahy po více než 20 letech. Jednání s českými politiky má Kóvind v plánu v pátek, z Česka odletí v neděli. Do Prahy indický prezident přiletí v rámci své cesty po Evropě, během které již navštívil Kypr a Bulharsko.

Součástí delegace jsou podle indického velvyslanectví i zástupci vlády, parlamentu a dalších institucí. V České republice se Kóvind setká s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) i předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO). Prezidenti by podle Hradu měli jednat například o ekonomické a vojenské spolupráci obou zemí či aktuální situaci v Afghánistánu a Pákistánu.

Za účasti obou hlav států se plánuje podpis několika memorand. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude podepsána dohoda mezi českou a indickou vládou o osvobození od vízové povinnosti pro držitele diplomatických pasů a několik memorand o porozumění mezi českými a indickými institucemi. O zrušení vízové povinnosti pro indické diplomaty, kterých je asi 7000, bude vláda podle informací ČTK rozhodovat v blízké budoucnosti.

V pátek odpoledne se indický prezident společně například s českou ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou zúčastní česko-indického obchodního fóra. Podle Hospodářské komory České republiky, která setkání pořádá, se ho zúčastní asi padesátičlenná indická podnikatelská delegace a 70 představitelů českých firem. V Indii je aktivní například Škoda Auto, která zde zastupuje celý koncern Volkswagen, Home Credit, Zetor či Preciosa. Do Indie své výrobky dodávají také kopřivnická Tatra nebo Let Kunovice.

Česko-indické návštěvy
Indický prezident naposledy navštívil Českou republiku v říjnu 1996, kdy do Prahy a následně Karlových Varů přicestoval Šankar Dajál Šarma. Čeští prezidenti Václav Havel a Václav Klaus byli v Indii v roce 1994 a 2005. Zemi navštívil i Zeman jako premiér v roce 2001.

Agentura CzechTrade dnes uvedla, že roste zájem malých a středních exportérů o indický trh. Vývoz do Indie činil v první polovině letošního roku téměř 7,9 miliardy korun, což je o dvě procenta více než o rok dříve. Za posledních pět let vzrostl o polovinu, uvedl ředitel agentury Radomil Doležal. Podle údajů ministerstva zahraničí dosáhl vzájemný obchod loni více než 38 miliard korun. V Indii je podle Doležala největší zájem o příslušenství k motorovým vozidlům, různé druhy motorů, elektrická zařízení, karoserie nebo čerpadla. Základnou pro středně velké české firmy se v Indii má nově stát vybudování českého průmyslového parku v industriální zóně Bengalúru.

BRAND24

V sobotu má Kóvind podle indické ambasády v plánu návštěvu Univerzity Karlovy, kde se setká s indickými studenty a českými indology. Prohlédne si také laserové centrum v Dolních Břežanech a Strahovský klášter. Návštěvu ukončí v neděli, kdy by měl před odletem podle dřívějších informací položit květiny u pomníku všestranného bengálského umělce a filozofa Rabíndranátha Thákura (1861-1941).

Přečtěte si také:

Zeman s Kingem si připomněli vznik Československa. Řešili i bezpečnost a ekonomické partnerství

Esej: Bez výsad velkých

Svět v roce 2050: nejbohatší bude Čína, Indie předstihne USA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).