Menu Zavřít

Imran Chán byl zvolen pákistánským premiérem. Chce vzájemně výhodné vztahy s USA

17. 8. 2018
Autor: čtk

Pákistánský parlament dnes zvolil novým předsedou vlády bývalého slavného kriketového hráče Imrana Chána. Jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) zvítězilo v červencových volbách. Předseda vlády složí přísahu v sobotu.

Chánovým protikandidátem v parlamentním hlasování byl Šabház Šaríf, vůdce dosavadní vládní strany Pákistánská muslimská liga (PML-N) a bratr vězněného expremiéra Naváze Šarífa, který čelí obvinění z korupce.

Po vítězství v parlamentních volbách z 25. července slíbil Imran Chán, že se zaměří především na zlepšení ekonomické situace země. Prohlásil také, že zahájí jednání s Indií o sporné oblasti Kašmíru a bude usilovat o „vzájemně výhodné“ vztahy se Spojenými státy.

Opoziční strany nejprve s poukazem na podvody odmítly výsledky červencových voleb uznat, nakonec ale souhlasily, že v parlamentu zasednou. Chánova centristická strana PTI získala ve volbách v konečném součtu 158 křesel v Národním shromáždění, PML-N obsadila 82 křesel a Pákistánská lidová strana (PPP) 53 křesel.


Čtěte také: Když se kradou volby

Kuřácký koutek Daniela Deyla


Předvolební kampaň provázela nařčení, že se vlivná armáda snaží zmanipulovat hlasování ve prospěch Chánova Hnutí za spravedlnost, když se odklonila od Pákistánské muslimské ligy expremiéra Naváze Šarífa, kterému hrozí desetiletý trest za korupci. Chán nařčení z podpory armády rezolutně odmítá.

Armáda vládla Pákistánu po více než polovinu jeho 71leté existence, ať už po otevřených pučích, nebo v pozadí. Červencové volby byly teprve druhé, při kterých šlo o předání moci mezi civilními vládami po odsloužení celého volebního období.

Nyní 65letý Chán se vzděláním z Oxfordu byl členem pákistánského národního kriketového týmu, který v roce 1992 vyhrál mistrovství světa. Pět let nato svou slávu zúročil vstupem do politiky. Populistický slib očistit Pákistán od korupce mu zajistil popularitu mezi mladými a ve střední vrstvě. V předvolební kampani sliboval svržení politické elity, která brání rozvoji této chudé země s 208 miliony obyvatel, kde se negramotnost pohybuje kolem 40 procent, uvedla agentura Reuters.

BRAND24

Přečtěte si také:

Odvrácená tvář blahobytu. Bohaté země dělají ze třetího světa smetiště

Hedvábná kocovina. Čínské tažení na Západ vyvolává obavy

Hedvábné stesky. Základna a nový přístav v Džibutsku je důkazem promyšlené čínské strategie

 Přístav v Džibuti. ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).