Menu Zavřít

Ilegálních cest z Mexika do USA ubývá. Převaděči si účtují více

11. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Převaděči, kteří pomáhají lidem ilegálně překročit hranice z Mexika do USA, prudce zvýšili ceny svých služeb. Zatímco loni v listopadu po imigrantech za cestu z Mexika do Arizony žádali asi 3500 dolarů (zhruba 89 tisíc korun), v současnosti se cena pohybuje kolem 8000 dolarů (přibližně 202 tisíc korun). Ti, kteří se rozhodnou riskovat přechod přes hranice s falešnými doklady, platí převaděčům více než 12 tisíc dolarů (přes 300 tisíc korun).

Americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly ve čtvrtek uvedl, že počet imigrantů, kteří do Spojených států nelegálně přicházejí z Mexika, klesl od letošního ledna do února o 40 procent - z 31 578 osob na 18 762. Důvod poklesu cest experti přičítají hlavně tomu, že si mnoho lidí nelegální přechod hranice kvůli zprávám v médiích rozmyslelo.


Německo má problém zapojit uprchlíky do práce. Čtěte:

Od optimismu k rozčarování. Uprchlíků v Německu pracuje jen 17 procent

Uprchlíci překračují hranici z Rakouska do Německa. Říjen 2015. Ilustrační foto.


Nový americký prezident Donald Trump pět dní po svém nástupu do funkce nařídil vybudovat podél hranice s Mexikem zeď dlouhou zhruba 3200 kilometrů a žádá od jižního souseda, aby náklady na její stavbu uhradil. To mexická strana opakovaně odmítla.


Přečtěte si k migraci komentář Miroslava Zámečníka:

Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

Uprchlíci v Řecku

__

Jedním z Trumpových předvolebních slibů bylo rovněž zablokování peněz z federálních fondů těm městům a státům, které lidem žijícím v USA bez dokumentů skýtají útočiště. Přislíbil též deportovat mnohé z odhadovaných 11 milionů imigrantů, kteří v USA přebývají nelegálně. Nová pravidla zavedená Trumpovou administrativou před měsícem zahrnují i plán vracet osoby bez dokumentů do Mexika, i když nepůjde o Mexičany.

BRAND24


Čtěte o politice nového prezidenta USA vůči přistěhovalcům:

Trump vytváří úřad, který má pomáhat obětem zločinů imigrantů

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem

Zájem o stavbu Trumpovy zdi mají stovky firem

Stavba zdi na hranicích mezi USA a Mexikem je jednou z priorit nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).