Menu Zavřít

Hlupáci a umírající bulvár aneb Jak vidí vítěze Pulitzerovy ceny Trump

12. 4. 2017
Autor: čtk

Řadu vítězů letošní Pulitzerovy ceny spojuje jedna věc: během předvolební kampaně je urazil Donald Trump. Prestižní ocenění si tak letos odnesli autoři z médií, ve kterých vidí současný americký prezident kromě jiného „hlupáky“ nebo „umírající bulvár.“

Jedním z vítězů letošní Pulitzerovy ceny se stal David Fahrenthold z deníku The Washington Post, který rozkrýval přehnaná Trumpova tvrzení o jeho charitativní činnosti. Pro svůj výzkum používal i Twitter, přes který se snažil kontaktovat všechny údajně obdarované organizace. Řada z nich žádný příspěvek nedostala.

 Zaměstnanci listu The Washington Post tleskají Davidu Fahrentholdovi, vítězi Pulitzerovy ceny Zaměstnanci listu The Washington Post tleskají Davidu Fahrentholdovi, vítězi Pulitzerovy ceny (Zdroj: čtk)

Kromě jiného pak zjistil, že Trump si z peněz své nadace nechal zhotovit vlastní portrét, za který zaplatil 20 tisíc dolarů (přes půl milionu korun). Fahrenthold si za svou práci vysloužil ocenění za vnitroamerické zpravodajství. Trump se během předvolební kampaně do deníku The Washington Post několikrát navezl, když jej označil za pokrytecké, falešné a naštvané médium, které publikuje nepřesné a neupřímné zprávy.

Své útoky ale Trump rozdělil i mezi další pozdější vítěze Pulitzerovy ceny. Za své sloupky, z nichž jeden nesl všeříkající název „Představte si příčetného Trumpa“, byla oceněna Peggy Noonanová z The Wall Street Journal. Tento americký deník se podle současného amerického prezidenta velice často plete, postupně slábne a v jeho vedení sedí hlupáci.

List The New York Daily News získal hlavní Pulitzerovu cenu za své zpravodajství o newyorské policii, která zneužívala své pravomoci. Trump jej už během kampaně nazval umírajícím či dokonce úplně mrtvým bulvárem, který je zcela k ničemu. Konkurenční The New York Times, který si odnesl tři ocenění, pak Trump obviňoval z šíření tzv. fake news.

Pulitzerovy ceny uděluje porota Kolumbijské univerzity na základě doporučení novinářů a významných osobností. Celkem vybírá vítěze ve 21 kategoriích, z nichž každý dostane diplom a odměnu ve výši 15 tisíc dolarů (377 tisíc korun). Vítěz hlavní kategorie za službu veřejnosti obdrží zlatou medaili.

Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

BRAND24

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.

Dále čtěte:

Nejbohatší prezidenti USA. Trump má o miliardu víc než všichni dohromady

Kolik má Donald vlastně peněz?

Trump: Obama je zakladatelem Islámského státu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).