Menu Zavřít

Hejtmani ztratili pánský klub. Přesto je žen ve vedení krajů jen pětina

25. 11. 2016
Autor: ČTK

Ve všech krajích České republiky již byly zvoleny krajské rady. Ze 129 nových radních je 24 žen, tedy 18,6 %. V poměru zastoupení žen a mužů v krajské politice došlo jen ke kosmetické změně o necelé procento, ale ženy přesto zaznamenaly výrazný úspěch. Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) ve Středočeském kraji a Jana Vildumetzová (ANO) v Karlovarském kraji stanuly na pozice hejtmanek, a rozbily tak předchozí čistě mužskou nadvládu.

Podrobnou analýzu vypracovalo Fórum 50 %, které podporuje vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

„Stejně jako v případě krajských zastupitelstev i v radách krajů zastoupení žen sice stouplo, ale jen nepatrně o necelé procento. K rovnováze má daleko i podíl žen mezi hejtmany, ačkoli současné dvě hejtmanky jsou oproti čistě pánskému klubu v minulém volebním období příjemnou změnou,“ komentuje výsledky analytička Fóra 50 % Veronika Šprincová.

„Těší nás zejména úspěch Jany Vildumetzové, která má mnohaleté zkušenosti z komunální politiky. V roce 2013 ji odborná porota ocenila v soutěži Nadějná politička a evidentně se nemýlila,“ doplňuje Šprincová.

Jaký je aktuální stav v genderové vyváženosti
Ženy mají malé zastoupení ve vedení firem. Ve statutárních orgánech největších podniků v Česku je jich 10,4 % a v dozorčích radách největších českých akciových společností 14,4 %.
Rozdíl v odměňování žen a mužů je v rámci EU 16,1 procenta. V Česku je to 22,1 procenta a jde o druhý nejvyšší rozdíl v unii.
Ženy v Česku berou průměrně o 6500 korun méně než muži. Podle ČSÚ a Eurostatu tak přijdou průměrně rodinné rozpočty o 77 tisíc korun ročně.
Příkladem pozitivní genderové praxe je Česká spořitelna. Společně s celou skupinou Erste chce mít do roku 2019 ve vrcholném managementu až 35 procent žen. Podle platformy Byznys pro společnost má pojišťovnictví, vodohospodářství či rekreační průmysl ve vedení společností nejvyšší podíl žen. Naproti tomu nejméně jich je ve statutárních orgánech v těžbě či stavebnictví.

Zdroj: Kulatý stůl Svazu průmyslu a dopravy k Evropskému dnu rovného odměňování (3. listopadu 2016)

Z genderového pohledu má nejvíce vyváženou radu Plzeňský kraj, kde bude působit 44 procent žen (4 z 9 radních), tradičně dobře si vede také Liberecký kraj s třetinou žen (3 z 9 radních).

Zastoupení žen v krajských radách po volbách 2016 podle politických stran

 Zastoupení žen v krajských radách po volbách 2016 podle politických stran Pramen: ČSÚ, Fórum 50 %

Naopak čistě pánskou radu budou mít v Olomouckém kraji. Pokud jde o jednotlivé strany, nejvíce žen na pozicích radních (celkem 12) bude zastupovat hnutí ANO, které bylo v krajských volbách nejúspěšnější.

Zároveň má ANO i nejvyváženější poměr žen a mužů v radách, celou třetinu pozic zastávají právě ženy.

Druhá nejúspěšnější strana, ČSSD, si z hlediska zastoupení žen vede o poznání hůře, mezi radními má pouze tři ženy, tedy deset procent.

Zastoupení žen v krajských radách po volbách 2016 podle krajů

Zastoupení žen v krajských radách po volbách 2016 podle krajů

BRAND24


Čtěte ještě:

Vedení ANO chce v čele asociace krajů Vildumetzovou


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).