Menu Zavřít

Hamon jako kandidát francouzské levici zvyšuje šance, tvrdí média

30. 1. 2017
Autor: čtk

Nedělní zvolení bývalého ministra Benoita Hamona kandidátem francouzské vládní Socialistické strany (PS) a jejích spojenců je dalším překvapením v kampani před jarními prezidentskými volbami, jejichž výsledek je najednou velmi otevřený. Shodují se na tom dnes francouzská média. Podle týdeníku Le Nouvel Observateur výsledky dosavadních průzkumů neplatí, teprve ty nadcházející naznačí skutečné rozdělení sil.

Ankety dosud většinou přisuzovaly vítězství v prvním kole 23. dubna šéfce krajní pravice Marine Le Penové. Spolu s ní by podle nich měl do rozhodující kola 7. května jasně postoupit François Fillon, který v listopadu překvapivě vyhrál primárky umírněné pravice. Na třetím místě zpravidla končil nestraník, přívrženec levého středu Emmanuel Macron, jehož obliba zaskočila socialisty, v jejichž vládě ještě nedávno působil. Jakémukoli předpokládanému kandidátovi PS průzkumy předvídaly, že skončí čtvrtý až pátý.

Jakmile se François Hollande překvapivě rozhodl neusilovat o druhý mandát, byl favoritem primárek levice jeho ještě nedávný premiér Manuel Valls, kterého ale nakonec porazil Hamon jasně poměrem 59 ku 41 procentům hlasů. Široké veřejnosti dosud méně známý politik je od Hollandea a Vallse více nalevo a má naději sjednotit levici. Podporu mu ihned vyjádřil poražený Valls i bývalá šéfka PS Martine Aubryová a další osobnosti.

Volba Hamona je dalším projevem odporu vůči dosavadním politickým čelným představitelům ze strany Francouzů a míchá kartami v předvolebním boji, napsal na svém webu politický týdeník Le Point.

„Socialistická strana již není tou padlou mrtvolou, za niž se označovala. Fotografie, na které si v neděli večer před sídlem strany podávají ruce Valls a Hamon, mezi nimiž stojí generální tajemník (PS), je psychologicky velmi silná,“ domnívá se rozhlasová stanice France Info.

Stanice připomíná, že Hamon byl mezi vzbouřenci proti neoblíbenému Hollandeovi a přispěl k jeho prosincovému odstoupení z kampaně. Šance socialistického kandidáta na prezidenta se u voličů navíc zvýšily, když Fillona dostihl skandál. Konzervativní bývalý premiér, který v primárkách dokázal porazit exprezidenta Nicolase Sarkozyho, se nyní propadl v sondážích po zjištění, že jeho manželka dostávala kdysi nezvykle hodně peněz za práci jeho asistentky, kterou možná ani ve skutečnosti nevykonávala. Případem se již začala zabývat justice.

BRAND24


Čtěte aktuality z francouzských primárek:

Kandidátem pravice ve francouzských prezidentských volbách bude Fillon

Francie pozná nového prezidenta. Hollande znovu kandidovat nebude

Nový prezidentský favorit Fillon chce Francii léčit thatcherismem

François Fillon


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).