Menu Zavřít

Hammond: O brexitu může s EU jednat až nová vláda

7. 7. 2016
Autor: čtk

Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda může oficiální jednání vedoucí k vystoupení Velké Británie z EU zahájit až nová britská vláda, nikoli tamní parlament.

Aktivace článku 50 lisabonské smlouvy o reformě institucí EU, kterou teprve začne oficiální dvouleté jednání o odchodu Británie z Evropské unie, přísluší až očekávané nové vládě, nikoli parlamentu. Řekl to dnes podle agentury Reuters britský ministr zahraničí Philip Hammond. Umožňuje to podle něj to, že britská veřejnost se v červnovém referendu jasně vyjádřila pro odchod z unie (brexit).

„Samozřejmě, že parlament se k tomu bude chtít vyjádřit, něco říci, a tak to rozhodně má být. Ale to vláda musí rozhodnout o aktivaci článku 50,“ řekl podle Reuters šéf britské diplomacie. Je to podle něj jasně „zákonný postoj“.

Aktivací příslušného článku unijní smlouvy z roku 2009 začne vyjednávání mezi EU a Británii o podobě jejich další spolupráce. Představitelé některých členských zemí a Evropské komise volají po tom, aby se tak stalo co nejdříve. Je podle nich třeba vyjasnit situaci s cílem uklidnit především trhy. Britští politici ale zvlášť nespěchají, chtějí se na očekávaná složitá jednání co nejlépe připravit.

Odstupující premiér David Cameron odmítl požádat zákonodárce a EU o aktivaci článku s tím, že to přísluší novému šéfovi kabinetu. Vládní konzervativci oznámí jeho jméno nejpozději v září. Dále při setkání s členy parlamentní komise zopakoval přesvědčení, že Británie i po odchodu z EU bude mít pevný a hluboký vztah se Spojenými státy. K udržení britského vlivu ve světě bude podle něj nutné posílit britskou přítomnost v ostatních mezinárodních organizacích.

Hammond se obává, že odchodem Británie nebude EU chtít dostatečně tlačit na Rusko. Věří ale, že EU bude i po brexitu uplatňovat sankce proti Moskvě. Obchodní dohody bude podle něj v budoucnu pro Británii lepší uzavírat s jednotlivými členskými státy než s unii.

BRAND24


Přečtěte si také:

Pravidla pro britské komerční banky se po brexitu zmírní

Britské podniky jsou pesimistické, přestaly věřit ekonomice

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).