Menu Zavřít

Hamáček míří za obhajobou. Získal další krajské nominace na předsedu ČSSD

20. 1. 2019
Autor: čtk

Sociální demokraté v Olomouckém kraji na své dnešní krajské konferenci nominovali na předsedu strany Jana Hamáčka, který ČSSD vede už nyní. Na prvního místopředsedu navrhli poslance Romana Onderku. Hamáček dnes získal podporu sociálních demokratů i ve Zlínském kraji, o den dříve v kraji Vysočina. Sociální demokraté budou volit nové vedení na březnovém sjezdu v Hradci Králové.

Sociální demokraté v kraji navrhli na řadové místopředsedy ministra kultury Antonína Staňka a ministryni práce Janu Maláčovou. „Všichni čtyři nominovaní získali výraznou podporu, byla minimálně devadesátiprocentní,“ řekl krajský předseda ČSSD Jiří Zemánek, který svůj post na konferenci dnes obhájil. .

BRAND24

Hamáček chce místo v čele strany obhájit, získal podporu většiny krajů, kde se již konference sociálních demokratů konaly, dnes také ve Zlínském kraji a v sobotu na Vysočině. Dříve ho podpořili straníci také v Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji. Čtyřicetiletý Hamáček se předsedou ČSSD stal loni v únoru. Je také prvním místopředsedou vlády Andreje Babiše (ANO) a ministrem vnitra.

ČSSD byla v minulém volebním období nejsilnější parlamentní stranou a měla premiéra Bohuslava Sobotku. V parlamentních volbách v roce 2017 ale strana propadla a z dřívějších 20 procent spadla na sedm procent volebního zisku. To vedlo k obměně vedení. Strana potom utvořila menšinovou vládu s hnutím ANO, důvěru vládě pomohli získat komunisté.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).