Menu Zavřít

Generální tajemník NATO Stoltenberg: V době napětí jsou investice nutné

25. 5. 2017
Autor: ČTK

Státy Severoatlantické aliance musejí být v době rostoucího napětí schopné investovat více do své společné bezpečnosti, zdůraznil před dnešní schůzkou lídrů zemí NATO generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Alianční země se dnes zaváží, že do konce roku přijdou s konkrétními plány, jakým způsobem své obranné výdaje zvýší do roku 2024 na dohodnutá dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP).

Spravedlivější „sdílení břemene“ členskými státy NATO je jednoznačným požadavkem americké administrativy prezidenta Donalda Trumpa. Jeho ministr obrany James Mattis žádal vytvoření národních plánu už v únoru, v Bruselu tehdy pohrozil, že Spojené státy by jinak mohly začít své vlastní závazky vůči alianci omezovat.

„Všichni spojenci musejí splnit to, co se dohodlo v roce 2014,“ upozornil generální tajemník aliance. Tehdy se na summitu ve Walesu země NATO shodly na zastavení propadu obranných výdajů, obrácení tohoto trendu a postupném nárůstu vydávaných peněz až ke dvěma procentům hrubého domácího produktu v roce 2024. Důvodem byla změněná situace v okolí Evropy, především stále asertivnější chování Ruska v ukrajinské krizi i vůči jeho sousedům.

Stoltenberg dnes připomněl, že v roce 2015 byl skutečně pokles zastaven a loni byl zaznamenán výrazný nárůst. „Také proto, že do obrany začalo výrazně více investovat Německo,“ řekl generální tajemník aliance.


Trump se neshodl s Tuskem v pohledu na Rusko. Čtěte více

 Donald Tusk spolu s Donaldem Trumpem


Přesto se kromě USA na požadovaná dvě procenta HDP zatím dostaly jen čtyři země - Řecko, Británie, Polsko a Estonsko. Estonský premiér Jüri Ratas tuto skutečnost při svém příchodu na dnešní jednání také okamžitě zdůrazňoval. „Estonsko vždy plní své závazky, naše obranné výdaje jsou na úrovni 2,17 HDP,“ upozornil. Česká republika se chce v roce 2020 dostat na úroveň 1,4 procenta HDP.

BRAND24

„Ještě je před námi dlouhá cesta, obraz je stále smíšený, ale o dost lepší než před dvěma lety,“ poznamenal dnes Stoltenberg. Realitou podle něj je, že země NATO by měly umět v době rostoucího napětí své obranné výdaje zvyšovat stejně, jako je snižovaly, když po konci studené války byla situace ve světě klidná.

Dále čtěte:

Trump podle Tillersona podporuje alianční princip "jeden za všechny"

Zeman se poprvé setká s Trumpem. Bude vysvětlovat, proč Češi neplní sliby

NATO rozhodne o svém zapojení do boje s tzv. Islámským státem


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).