Menu Zavřít

Gazdík chce skončit v čele Starostů. Hnutí potřebuje nový elán, vysvětluje

13. 12. 2018
Autor: čtk

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík chce skončit v čele hnutí, které podle něj potřebuje nový impulz. Příští týden navrhne širšímu vedení STAN, aby zkrátil funkční období předsednictva a v dubnu se uskutečnil volební sjezd. Sám se chce více věnovat školství a podílet se na přípravě jeho reformy.

Na úterním jednání celostátního výboru STAN chce Gazdík navrhnout zkrácení tříletého funkčního období vedení hnutí o rok, takže by se připravovaný dubnový sjezd Starostů stal volebním. Sám se už na předsedu kandidovat nechystá. „Do budoucna může být STAN jednou z významných politických stran, které se budou dostávat do Sněmovny, a cítím, že potřebuje nový drajv v podobě nového předsedy, nových místopředsedů, nového celostátního výboru,“ řekl Gazdík. O jeho rozhodnutí jako první informoval web Aktuálně.cz.

Pokud celostátní výbor STAN Gazdíkův návrh na zkrácení funkčního období vedení schválí, budou krajské sněmy hnutí vybírat kandidáty na předsedu. Gazdík řekl, že se k nominacím určitě vyjádří. Je také připraven s novým vedením spolupracovat. Podle Aktuálně.cz je favoritem na nového předsedu nynější první místopředseda hnutí, starosta Kolína a poslanec Vít Rakušan.

Gazdík sám se chce v hnutí do budoucna více věnovat školství, ke kterému má jako učitel blízko. „Spolu s našimi senátory Jiřím Drahošem a Mikulášem Bekem bych rád začal pracovat na reformě, vizi českého školství,“ řekl.

Gazdík hnutí Starostů a nezávislých založil a vede ho od roku 2009. Funkce předsedy se už jednou vzdal a v roce 2014 STAN převzal liberecký hejtman Martin Půta. V listopadu stejného roku ale Půta z funkce odešel kvůli podezření z přijetí úplatku a ze zneužití pravomoci a Gazdík jako místopředseda znovu převzal vedení Starostů, později byl opětovně zvolen předsedou.

BRAND24

Přečtěte si: Vládě ANO a ČSSD důvěřuje 39 procent lidí

Předseda ČSSD a místopředseda vlády Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš a ministr životního prostředí Richard Brabec

Dále čtěte:

Politické strany rozdělují společnost, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Průzkum: Piráti a ČSSD v září mírně posílili. Lidovci, STAN a TOP 09 by se do Sněmovny nedostali

Lidé nejlépe hodnotí prezidenta a ANO, nejhůř TOP 09, ukázal průzkum

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).