Menu Zavřít

Fiala zůstává v čele ODS, chce být premiérem. Prvním místopředsedou Stanjura

18. 1. 2020
Autor: čtk

Předseda ODS Petr Fiala dnes potřetí obhájil svůj mandát, získal podporu víc než 90 procent delegátů pražského kongresu. Neočekávaně dramatický průběh měla volba jeho statutárního zástupce. V prvním kole neuspěla dosavadní první místopředsedkyně Alexandra Udženija. V opakované volbě zvítězil předseda poslanců Zbyněk Stanjura. Bez překvapení se odehrála volba řadových místopředsedů. Podle Fialy získalo vedení silný mandát.

Ve druhé volbě prvního místopředsedy kandidovali z pléna proti Stanjurovi radní pro Prahu 6 Marie Kubíková a bývalý bulvární novinář a starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Ten v kandidátském projevu ODS kritizoval za neschopnost prodat práci, kterou odvádí. Stanjura ve volbě získal 322 z 500 odevzdaných hlasů, pro Novotného a Kubíkovou hlasovalo po šesti desítkách delegátů.

Funkce řadových místopředsedů pohodlně obhájili senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Končícího Evžena Tošenovského nahradil jiný europoslanec Alexandr Vondra, který dostal nejvyšší počet hlasů. Nechali za sebou Novotného a Kubíkovou.

Dokáže Petr Fiala vrátit ODS na politické výsluní?

Kvůli zdržení s výběrem prvního místopředsedy program kongresu nabral zpoždění. Delegáti se tak nedostali k prezentaci programových tezí. Závěr politické diskuse se v pozdních hodinách konal před téměř vyprázdněným sálem, Kubíková to označila za nedůstojné a vybídla k tomu, aby byl příště kongres dvoudenní. Fiala uzavřel kongres závěrečným slovem kolem 23:20. Co za celý den zaznělo, bylo podle něj to nejzajímavější, co lze v současnosti mezi politickými stranami slyšet.

Setkání stovek občanských demokratů se neslo v duchu kritiky vlády a příprav na podzimní krajské a senátní volby a sněmovní volby o rok později. ODS v nich má podle Fialy ambici zvítězit a stát se vládní stranou. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš není neporazitelný, zdůraznil Fiala s odkazem na výsledky ODS v loňských evropských volbách. Až krajské a senátní volby podle něj ukážou, v jaké konstelaci mohou do sněmovních voleb jít současné středopravicové strany opozice. Odhaduje, že z pěti dosavadních stran se dají dohromady tři. Jaké, dosud neví. O potřebném spojenectví mluvili na kongresu i lídři TOP 09, KDU-ČSL a STAN.

Fiala a další řečníci kritizovali vládu, že nemyslí na budoucnost. Premiéra s jeho investičním plánem přirovnal staronový předseda ODS k baronu Prášilovi. Před znovuzvolením také řekl, že chce vést tažení proti populismu a „mistrům facebookových lží“. Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento. Peníze na to chce ODS vzít vedle úspor na správě státu ze sta miliard, které současná vláda podle Fialy nešetrně rozhazuje.


Klidná síla má své limity. ODS stojí na masarykovsko-klausovském rozcestí

 Klidná síla má své limity. Petr Fiala se po 29. kongresu ODS bude muset rozhodnout, zda se alespoň částečně změní v politického showmana, který umí chytře a solidně prodávat své i to, co zrovna letí, nebo bude dál nenápadnou klidnou silou a nechá se zastínit ostatními, kteří už dnes unášejí ODS jinam, než chce on.


V závěrečných usneseních delegáti kongresu odmítli bezobsažný styl současné vlády, zvyšování daní a projídání hospodářského růstu. Občany vyzvali, aby nespokojenost vyjádřili ve volbách.

Na heslo kampaně ODS Země, která vítězí reagoval na twitteru Babiš. „Je super a naprosto pravdivé, ČR skutečně vítězí. Díky hnutí ANO a už sedmý rok, kdy ODS není ve vládě,“ uvedl. Posledním velkým počinem občanských demokratů podle něj bylo, že „zplodila nějakého AB a hnutí ANO“. Rozumnou míru ambicí pak popřáli Fialovi komunisté podporující Babišovu vládu. Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček na sociálních sítích kritizoval rozpočtově neúnosné předvolební sliby ODS. Lídři dalších stran vzkázali ODS, že se těší na pokračování spolupráce.

ODS má nyní zhruba 14 tisíc členů. V podzimních volbách plánuje uhájit vedoucí pozici v Senátu a získat vedení některých krajů. Nyní hejtmana nemá.

Čtěte také:

Komentář: Kde vzít na předvolební guláš

Volební model: ANO se vrátilo nad 30 procent, polepšili si i Piráti a ODS

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

BRAND24

Průzkum: ANO stále vede, preference mu ale klesají. Piráti se dotahují

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).