Menu Zavřít

Fed opět snížil základní úrok o čtvrt procentního bodu. Další snížení už letos nechystá

30. 10. 2019
Autor: Pixabay.com

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání už potřetí v letošním roce snížila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Naznačila nicméně, že k dalšímu snížení úroků se už letos nechystá. Centrální banka se uvolňováním měnové politiky snaží zajistit, aby hospodářství Spojených států pokračovalo v růstu.

Základní úroková sazba po dnešním snížení bude v rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Hlavní akciové indexy v USA se po zveřejnění rozhodnutí Fedu pohybovaly zhruba na úrovni úterního závěru, takže smazaly předchozí mírné ztráty.

Největší ekonomika světa se v poslední době potýká s negativními dopady slabšího růstu globálního hospodářství a obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem.

Fed dnes ze svého prohlášení vypustil formulaci, že bude „postupovat podle potřeby“, aby v USA zajistil pokračování hospodářského růstu. Právě tato formulace byla považována za signál budoucího snížení sazeb, podotýká agentura Reuters.


Cena za Trumpův odkaz: Grónsko by stálo biliony dolarů

 Grónské hlavní město Nuuk


Hodnocení ekonomiky ponechal Fed bez výraznějších změn. Trh práce je podle centrální banky silný a ekonomická aktivita roste mírným tempem, zatímco podnikové investice spolu s exportem zůstávají slabé.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zpomalil na 1,9 procenta ze dvou procent v předchozím kvartálu. Překonal však očekávání analytiků, kteří jej podle Reuters odhadovali pouze na 1,6 procenta. Pokles podnikových investic podle údajů ministerstva ve třetím čtvrtletí kompenzoval pokračující růst spotřebitelských výdajů a oživením exportu.

Americký prezident Donald Trump se už delší dobu snaží centrální banku přimět k výraznějšímu snižování úroků. Tento týden naznačil, že Fed by měl napodobit některé zahraniční centrální banky, které zavedly záporné úrokové sazby.

Dále čtěte:

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Trump věří, že může odvolat šéfa Fedu kvůli odlišnému názoru na měnovou politiku

Ekonomika USA překonala rekord v délce nepřetržitého růstu. V expanzi pokračuje přes deset let

BRAND24

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

Růst ekonomiky USA zpomalil na 1,9 procenta, překonal však odhady

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).