Menu Zavřít

Favoritkou na eurokomisařku je Jourová, řekl Babiš. Chce pro ni lepší portfolio

25. 7. 2019
Autor: Michael Tomeš/Euro

Favoritem České republiky na pozici v Evropské komisi (EK) je současná eurokomisařka Věra Jourová, řekl to dnes premiér Andrej Babiš. Chtěl by pro ni získat lepší portfolio, o čemž chce mimo jiné v pondělí jednat v Bruselu s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou. Jourová je nyní eurokomisařkou pro oblast spravedlnosti, ochrany spotřebitele a rovných příležitosti mužů a žen.

„Jednoznačně naším favoritem je Věra Jourová, která už byla komisařka, měla těžké portfolio,“ řekl Babiš webu iDnes.cz s tím, že je Jourová zkušená. „Jde o to, abychom dostali nějaké lepší portfolio. Ale znovu opakuji, evropský komisař je tam pro Evropu, ne proto, aby prosazoval české zájmy,“ dodal.

V neděli na facebooku Babiš napsal, že s Jourovou jednal o tom, o jaké portfolio by mělo Česko v příští komisi usilovat. „Myslím si, že pro nás je důležité nějaké ekonomické portfolio - jsme silná proexportní země, takže logicky bychom měli chtít oblast vnitřního trhu nebo mezinárodního obchodu. Příštích pět let bude taky důležitá oblast digitálu, i tam máme koho nabídnout,“ uvedl tehdy.

V pondělí se i kvůli tomu v Bruselu sejde s Von der Leyenovou. „Myslím, že je to dobrá zpráva, protože ona de facto jednala s francouzským prezidentem, dnes je ve Varšavě. Takže de facto budu pravděpodobně třetí, který dostal termín. V úterý je v Chorvatsku, protože bude mít předsednictví. Udělám všechno pro to, aby Česká republika měla dobré portfolio,“ uvedl předseda vlády.


Čtěte: Otroci dotací. O závislosti Agrofertu na veřejné podpoře

 Premiér Andrej Babiš


Babiš dříve poznamenal, že Česko má na výběr evropského komisaře čas do 26. srpna. S Von der Leyenovou už hovořil dvakrát, naposledy v sobotu zhruba 15 minut, řekl. Šéfka příští komise podle něj chce, aby každá členská země předložila dva návrhy na eurokomisaře, má mezi nimi být alespoň jedna žena. Von der Leyenová už dříve uvedla, že by si přála, aby v její komisi byli muži a ženy zastoupeni rovnoměrně.

V médiích se objevily spekulace, že by Česko mohlo mít potíže s obsazením portfolia, které souvisí s udělováním evropských dotací. Důvodem je audit EK, který v předběžných závěrech konstatoval, že Babiš je ve střetu zájmů při čerpání dotací pro holding Agrofert, který v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Podle některých médií by mohl Evropský parlament případnou nominaci českého eurokomisaře pro takové portfolio zablokovat.

Přečtěte si také:

Agrofert omezí investice, zaměří se na snížení dluhů

Babišův střet zájmů: auditoři EU zkoumají dokumenty ve Státním zemědělském fondu

Andrej I. Nedotknutelný. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo se natahuje

Komentář: Koalice dotačního podvodu

BRAND24

Politika dotací skosila třetinu evropských rodinných farem. Peníze shrábl Agrofert a spol.

 Film Selský rozum nabízí mimo jiné podrobné vysvětlení toho, proč na českých polích roste ve výrazném podílu řepka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).