Menu Zavřít

Facebook, Avatar, kasina. Co všechno je v Číně zakázáno?

21. 3. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínská vláda zablokovala Pinterest, jednu z posledních sociální sítí ze Západu, která byla v zemi ještě dostupná. Zařadila se tak k Facebooku, Twitteru či Instagramu. Vláda kromě toho cenzuruje filmy, internetové stránky nebo knihy. Co vše je v Číně zakázáno či zablokováno?

Pinterest

Nejnovější přírůstek na černou listinu. Pinterest dlouho odolával, protože uživatelé na něm většinou sdíleli obsah, který nemohl nijak provokovat: recepty, zájmy v umění, módě či vybavení domácnosti. Zablokování si všiml server GreatFire.org, který se zabývá cenzurou v Číně. Žádné oficiální stanovisko se zdůvodněním dosud Čína k věci nevydala.

Facebook

Jeden z nejznámějších případů. Čína zablokovala přístup k největší světové sociální síti v červnu 2009, už předtím se ale šlo přihlásit jen přes subdomény. Záminkou byly nepokoje v oblasti Sin-ťiang, během kterých komunikovali separatisté hlavně přes Facebook. Alternativou pro Číňany je Renren.

Twitter

Stejně jako Facebook dopadl i Twitter, který je oficiálně blokován také od roku 2009. Přesto se odhaduje, že na mikroblogové sociální síti je aktivních kolem deseti milionů Číňanů. Využívají při tom trik, který spočívá v obelhání systému přístupem ze zahraničních serverů.

Instagram

Také zákaz sociální sítě určené pro sdílení fotografií vyvolaly demonstrace. V roce 2014 protestovali zastánci demokracie v Hong Kongu a reakce čínské vlády byla rychlá.

Snapchat

Ani Snapchat neunikl zájmu cenzorů. Podle analytiků je v tomto případě hlavním důvodem protekcionismus. Alternativou Snapchatu nebo Twitteru je totiž čínská sociální síť Weibo, kterou používá i řada místních celebrit.


Přečtěte si více o boji Číny proti sociálním sítím:

 ilustrační foto


Google

Největší světový vyhledávač vede s Čínou válku už dlouho. V zemi se například nelze připojit k e-mailové službě Gmail a cenzorské zásahy filtrují i výsledky vyhledávání, včetně videí z YouTube. V roce 2010 tak Google přesměroval vyhledávání z pevninské části Číny na Hong Kong.

Internetové stránky

Přesný počet Čínou zablokovaných stránek nelze určit – jsou jich tisíce. Kromě webových stránek kritizujících Komunistickou stranu a režim v zemi jsou mezi nimi například i takové, které se zabývají lidskými právy, zahraniční zpravodajské servery (New York Times, The Economist, TIME a další) nebo pornografické stránky.

Filmy

Čína se v posledních letech stále více otevírá Hollywoodu, což dokumentují například dohody společností Dalian Wanda nebo Alibaba s velkými americkými filmovými studii. Přesto i v tomto odvětví funguje protekcionismus. Čínští regulátoři tak pouští na domácí trh pouze 34 zahraničních produkcí ročně. I ty ale musí splňovat pravidla o nezávadnosti.


V „pořádku“ musí v Číně být i recenze filmů:

Čína našla řešení stagnace filmových tržeb: ohlídá si recenze

 Čínské kino - ilustrační foto


V Číně tak například nikdy nešel do kin film Zkrocená hora o dvou homosexuálních kovbojích od tchajwanského režiséra Anga Lee. Kvůli zobrazování násilí, nahoty a užívání sprostých slov loni neprošel Deadpool. Celosvětový trhák Avatar pak čínští diváci v roce 2009 viděli jen dva týdny. Byl ale tak úspěšný, že jej cenzoři radši stáhli z obavy, že by příliš zastínil domácí produkci. V současné situaci přibližování k Hollywoodu by dnes ale už zřejmě prošel bez problémů.

Knihy

Také knihy prochází cenzurním procesem. Nejvyšší úřad pro tisk a publikace GAPP kontroluje, zda nekritizují vládu nebo přímo nebo skrytě nepodporují Tibet. Projít nemohl ani kritický životopis Mao Ce-tunga od spisovatelky Jung Changové.

BRAND24

Kasina

Provozování kasin je v Číně zakázáno od roku 1949. Řada Číňanů má ale přirozené sklony k riskování a hrám, a tak v zemi prosperují nelegální hazard a soukromé loterie. Na zákazu už roky vydělává Macao, jehož síť kasin výrazně převyšuje i Las Vegas, i když v posledních letech zažilo znatelný propad.

Dále čtěte:

Cenzura? Apple v Číně zablokoval aplikaci listu The New York Times

Číňané „omylem“ šmírovali americké uživatele Androidu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).