Menu Zavřít

Expremiér Nečas: Šlachta měl na mě spadeno, protože se nestal policejním prezidentem

3. 6. 2020
Autor: ČTK

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta začal podle někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) pracovat na případech spojených s jeho osobou poté, co ho v roce 2010 odmítl dosadit do funkce policejního prezidenta. Nečas to řekl v rozhovoru pro server Česká justice.cz. Podle Nečase měl navíc Šlachta v případech kolem jeho tehdejší šéfky kabinetu a nynější manželky Jany Nečasové (Nagyové) informace z odposlechů ještě dřív, než je oficiálně povolil soud. Šlachta ČTK řekl, že všechna tato tvrzení odmítá. Považuje je za mstu bývalého premiéra za to, jaké informace zveřejnil ve své knize.

Nečas v rozhovoru uvedl, že ho Šlachta jako premiéra na podzim 2010 požádal o schůzku. „Šlachta si tam řekl o pozici policejního prezidenta. (...) Že to má domluvené, má podporu tehdejšího nepsaného šéfa Věcí veřejných Víta Bárty,“ řekl Nečas. Šlachta podle něj předjímal, že pomáhá odstranit tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. „Na té schůzce se zřejmě zrodila nějaká silná averze. Protože pak už ke mně putovaly jen signály, že je od něj zájem na mně takzvaně pracovat,“ uvedl expremiér.

Na čí straně je podle vás pravda?

Ještě před případy, které vedly v červnu 2013 k zásahu na úřadu vlády a pádu Nečasova kabinetu, se podle Nečase snažil Šlachta tehdejšího premiéra spojit například s kauzou kolem ministra obrany Martina Bartáka. V roce 2012 pak měl Nečas informace o tom, že je jeho okolí odposloucháváno. „To bylo navíc ještě před 5. zářím 2012, kdy bylo vydáno oficiální povolení k odposlechu,“ řekl.

Nečas si vymýšlí, hájí se bývalý šéf ÚOOZ

„Je to nehorázná lež,“ uvedl Šlachta. Podle něj se Nečas již podobně vyjadřoval u soudu, kde se jeho tvrzení nepotvrdila. Bývalý premiér nikdy nebyl v zájmu ÚOOZ, uvedl jeho někdejší šéf. „Nikdy na něj nebyl nasazen odposlech. Vždy šlo o paní Nagyovou,“ prohlásil. Odmítl jakékoli tvrzení o tom, že by se jeho tehdejší útvar snažil spojit Nečase s jakoukoli kauzou.

Bývalý předseda vlády podle Šlachty také vždy jeho práci dobře hodnotil. Celé jeho tvrzení ohledně odmítnutí dosadit ho do funkce policejního prezidenta označil za výmysl. Dodal, že se nebude vyjadřovat ke všem jednotlivým obviněním, která vznesl Nečas.

Podle Nečase ÚOOZ k případům kradených aut a falšovaných cenin přidávala telefonní čísla zájmových osob, které byly dlouhodobě odposlouchávány. „Ve skutečnosti žádné informátory neměli a pracovali výhradně a jen na odposleších. Teprve na základě těchto operativních odposlechů bylo shledáno, že je někdo zajímavý, že stojí za to na něj mít i oficiální odposlech,“ řekl. Kriminalisté pak podle něj vytvořili umělý případ s trestní sazbou, u které bylo možné nasadit odposlech oficiálně. „Prostě se poslouchalo až do té doby, než z toho půjde něco uplést. Nakonec z toho tedy něco upletli a je to ta naše kauza vlekoucí se už sedm let,“ řekl Nečas.

Se Šlachtou začal pozemský ráj

Šlachta, který loni odešel do civilu, se ve čtvrtek chystá pokřtít knihu Třicet let pod přísahou. Nečas k tomu poznamenal, že Šlachta je stále vázán mlčenlivostí. „Jedna z největších hanebností, kterou bývalý policejní důstojník může udělat, je, že obchoduje věci a informace, které se dozvěděl ve službě,“ uvedl. Kritizuje i jeho působení v čele ÚOOZ. Šlachta se podle Nečase zaměřil na případy s mediální publicitou. „Nástupem Roberta Šlachty začal, především pro cizojazyčné mafie, v ČR pozemský ráj,“ dodal.

Šlachta měl podle Nečase dlouhodobé a systematické kontakty s nynějším premiérem Andrejem Babišem (ANO). „To je skutečnost. A ani jeden z nich to nemůže popírat. A podle mě to ani popírat nebudou,“ uvedl. Babiš se podle Nečase zastal Šlachty, když z ÚOOZ odcházel. Šlachta se však například v loňském rozhovoru pro Lidové noviny na Babišovu adresu vyjádřil kriticky. „Stál na jeho straně, akorát ho zase neudělal tím policejním prezidentem,“ míní Nečas.

BRAND24

Nečas kvůli vyšetřování své partnerky v kauze kolem možného zneužívání Vojenského zpravodajství (VZ) a údajného podplacení exposlanců ODS podal 17. června 2013 demisi. Nečasová dostala za zneužití VZ tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy. V kauze zneužití VZ podali všichni čtyři aktéři odsouzení k podmíněným trestům dovolání. Pokračují i další případy. Koncem května uznal soud Nečase vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky. Rozhodnutí není pravomocné. Nečasův advokát tehdy řekl, že se jeho klient bude bránit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).