Menu Zavřít

Exnáměstkyně Kratochvílová zůstává ve vazbě. Soud se obává ovlivňování svědků

22. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Odvolaná náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, která čelí společně s bývalým šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou obvinění ze zmanipulování sportovních dotací, zůstává ve vazbě. Podle pražského městského soudu totiž přetrvává obava, že by mohla ovlivňovat svědky.

Kratochvílovou i Peltu poslal obvodní soud do vazby počátkem května. Oba proti tomu podali stížnost s žádostí o propuštění na svobodu. Uspěl pouze Pelta, který v mezičase rezignoval na post předsedy Fotbalové asociace České republiky. O stížnosti Kratochvílové rozhodl městský soud neveřejně 9. června, oficiálně však nebylo jasné, jak - rozhodnutí totiž nejprve muselo být doručeno účastníkům řízení.

Z usnesení vyplývá, že podle senátu Vladany Woratschové už pominuly obavy, že Kratochvílová bude pokračovat v trestné činnosti - a to vzhledem k tomu, že byla zproštěna výkonu státní služby až do konce stíhání. Soudci ale zastávají názor, že nadále hrozí možné ovlivňování svědků.

„Další trvání vazby obviněné je nezbytné v zájmu náležitého, objektivního objasnění věci, bez jakýchkoliv rušivých zásahů, přičemž zájem společnosti na dalším objektivním objasňování věci je nadřazen nad zájmem obviněné na její osobní svobodu,“ konstatovala soudkyně.


Připomeňte si, proč je exnáměstkyně ve vazbě:

Pelta s Kratochvílovou prý způsobili půlmiliardovou škodu

 Miroslav Pelta


Charakter trestné činnosti podle ní stále vede k obavě, že Kratochvílová bude působit na doposud nevyslechnuté svědky, aby vypovídali v její prospěch, nebo jinak mařit objasňování případu.

„Výsledky dosavadního šetření policejních orgánů a dosud opatřené důkazy, zejména přepisy odposlechů telefonních hovorů, které vedla obviněná (Kratochvílová) se spoluobviněným Peltou, nadále plně svědčí o důvodnosti trestního stíhání obviněné pro trestné činy zneužití pravomoci a sjednání výhody a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ doplnil soud.

Kratochvílová prý tlačila na podřízené

Soudci podotkli, že z odposlechů mimo jiné vyplývá, že Kratochvílová vyvíjela nátlak na podřízeného ohledně jeho rozhodnutí o dotaci. Dali tak za pravdu dozorovému státnímu zástupci Ondřeji Trčkovi, který uvedl, že obava z ovlivňování není založena pouze na tom, že Kratochvílová se s potenciálními svědky zná, ale zejména na jejím doposud zadokumentovaném jednání s těmito lidmi.

Kratochvílová ve stížnosti argumentovala kromě jiného tím, že hrozba ovlivňování svědků musela pominout okamžikem, kdy byla zproštěna výkonu služby. Poukazovala také na to, že obvodní soud nevzal v úvahu její dosavadní bezúhonnost a skutečnost, že je matkou malé dcery.

V kauze dotací stíhají kriminalisté vedle Pelty a Kratochvílové také někdejšího ředitele odboru ministerstva školství Zdeňka Břízu. Obviněna je i FAČR jako právnická osoba.

Pelta s Kratochvílovou se údajně domlouvali na směřování sportovních dotací nezávisle na jednání expertní komise, a to například v Peltou pronajatém pražském bytě. Policisté se domnívají, že Pelta si zmanipulovanými dotacemi zajišťoval opětovné zvolení do funkce, získával sponzory pro svůj jablonecký fotbalový klub a upevňoval svůj vliv.

BRAND24

Dále čtěte:

Období nejistoty na ministerstvu školství skončilo. Štech nahradil Valachovou

Pelta se vzdal funkce předsedy FAČR. Fotbal vedou Berbr a Zlámal

Kolaps českého sportu nehrozí, tvrdí Valachová

…………

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).