Menu Zavřít

Evropští lidovci pozastavili členství Orbánově straně Fidesz

20. 3. 2019
Autor: čtk

Maďarské vládní straně Fidesz premiéra Viktora Orbána bylo dnes pozastaveno členství v Evropské lidové straně. Oznámil to Joseph Daul, předseda formace, která má v současné době největší frakci v Evropském parlamentu. Postih byl schválen poté, co k němu vyzvalo 13 členských stran kvůli údajnému porušování principů právního státu stranou vládnoucí v Maďarsku. Orbán podle agentury DPA rozhodnutí přivítal jako dobrý krok, "protože zachoval jednotu".

Návrh schválilo na shromáždění v Bruselu 190 delegátů členských stran EPP, proti byli jen tři. Pozastavení členství zahrnuje neúčast na schůzích, odebrání hlasovacího práva a také práva navrhovat kandidáty do funkcí, stojí v tiskovém prohlášení EPP, které má ČTK k dispozici.

Agentura DPA poznamenala, že se tímto řešením odvrátil odchod Orbánovy strany z Evropské lidové strany.

Člen německé CSU Manfred Weber, který kandiduje na předsedu Evropské komise, před hlasováním podle Reuters podpořil pozastavení členství Fideszu do výsledku posouzení situace právního státu v Maďarsku. Toto přezkoumání by měl provést tříčlenný výbor vedený bývalým předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. Jeho členy jsou podle tiskové zprávy po jednání také bývalý šéf europarlamentu z Německa Hans-Gert Pöttering a někdejší rakouský kancléř Wolfgang Schüssel.

Podle Reuters Orbán řekl, že souhlasil s dobrovolným přerušením účasti svého Fideszu v hlavním evropském středopravicovém uskupení, aby se vyhnul nucenému pozastavení členství kvůli obavám ohledně porušování zásad právního státu. Rovněž potvrdil, že Fidesz nadále podporuje Weberovu kandidaturu na předsedu Evropské komise. Nový šéf unijní exekutivy bude vybírán na základě výsledků květnových voleb do Evropského parlamentu.


Jak stvořit ďábla aneb Proč se Soros stal Orbánovým otloukánkem

 George Soros


Předseda české KDU-ČSL Pavel Bělobrádek po bruselském jednání řekl, že debata o řešení situace byla složitá a trvala několik hodin. Nakonec domluvený kompromis je podle něj přínosný. „Nakonec se díky Manfredu Weberovi podařilo najít řešení, které se podařilo schválit (přesvědčivou) většinou. To je myslím důležité - dokázat se domluvit,“ podotkl.

Zvolené řešení podle Bělobrádka nebagatelizuje věci, které se v Maďarsku dějí a které mnoha evropským lidovcům vadí. „Ale zároveň nestřelí dva měsíce před (evropskými) volbami Evropskou lidovou stranu do kolena a nebudeme se vylučovat,“ poznamenal.

Weber dal podle materiálu EPP maďarské Fidesz tři podmínky. První je stažení plakátů a dalších materiálů vládní kampaně, která s použitím portrétu předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera - nominovaného právě EPP - uváděla nepravdivé informace o záměrech Evropské komise ohledně migrace.

Fidesz také musí uznat, že pochybila a evropské lidovce poškodila. Třetí podmínkou je vyřešení právní nejistoty kolem dalšího působení Středoevropské univerzity v Maďarsku.

BRAND24

Pro politické rivaly EPP v europarlamentu je řešení nedostatečné. Za ostudný politický trik jej označil předseda liberální frakce Alde Guy Verhofstadt. Šéf evropských socialistů v EP Udo Bullmann míní, že po dnešku výrazně utrpěla věrohodnost EPP jako spojence v boji s pravicovým populismem.

Čtěte také:

Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

Souboj o Sorosovu univerzitu

Maďarsko zavádí "otrocký zákon", zvyšuje limit na přesčasy. Opozice se bouří

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).