Menu Zavřít

Evropské volby budou v Česku 24. a 25. května 2019

18. 11. 2018
Autor: čtk

Volby do Evropského parlamentu budou v Česku 24. a 25. května příštího roku. Termín, který potvrdilo ministerstvo vnitra v návrhu novely zákona o evropských volbách, vyplývá z březnového rozhodnutí Rady EU uspořádat volby na konci posledního květnového víkendu. Prezident je musí vyhlásit do 23. února.

Strany mají na sestavení kandidátních listin čtyři měsíce; odevzdány musejí být nejpozději 19. března. Evropské volby budou v příštím roce jediné celostátní.

V minulých evropských volbách před čtyřmi lety si lidé mohli vybírat z nabídky 38 stran a hnutí. Nejlépe z nich uspělo hnutí ANO 2011 se ziskem 16 procent hlasů těsně před společnou kandidátkou TOP 09 a STAN, třetí byla ČSSD. Tato uskupení si rovnoměrně rozdělila 12 z 21 křesel českých europoslanců. Tři evropské poslance získala KSČM, po dvou lidovci a občanští demokraté a jedno místo obsadili Svobodní.


Čtěte:

Jak si pro volby do Evropského parlamentu zařídit voličský průkaz?

Seznam českých stran a kandidátů pro volby do Evropského parlamentu 2019

Volby do Evropského parlamentu: vše, co potřebujete vědět


Termín voleb v Česku je určen tím, že podle zákona jsou volebními dny pátek a sobota. V celé EU se volby uskuteční v rozmezí od čtvrtka 23. května do neděle 26. května. Vzhledem k tomu, že v některých zemích EU jsou volby jednodenní a konají se v neděli, i české výsledky zveřejní Český statistický úřad až po jejich skončení, tedy 26. května ve 23:00. Volební komise v Česku budou moci do té doby výsledky pátečního a sobotního hlasování spočítat a předat statistikům.

Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral

Dále čtěte:

Senátní volby zůstanou dvoukolové. Australský systém horní komora odmítla

Volby by v říjnu vyhrálo ANO, polepšila si ODS a lidovci

Průzkum: Piráti a ČSSD v září mírně posílili. Lidovci, STAN a TOP 09 by se do Sněmovny nedostali

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?