Menu Zavřít

Evropské trhy tlumí ztráty z volebního „šoku“

9. 11. 2016
Autor: čtk

Evropské burzy zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, reagovaly tak na vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Většinu počátečních ztrát se však akciím brzy podařilo smazat. Hlavní index německých akcií DAX kolem 10. hodiny odepisoval zhruba jedno procento, krátce po otevření burzy přitom ztrácel téměř tři procenta.

Panevropský index STOXX Europe 600 zmírnil svůj pokles na pouhých 0,6 procenta z dřívějších dvou procent. „Trumpovo prezidentství není dobrou zprávou,“ uvedl analytik Ronny Claeys ze společnosti KBC Asset Management. „Skutečně nevíme, jaká bude jeho politika, takže tu máme zvýšenou nejistotu,“ dodal.

Podle analytičky Kathleen Brooksové z firmy Forex.com nicméně napětí na finančních trzích pomohl zmírnit první Trumpův povolební projev. Trump v něm vyzval Američany k jednotě a slíbil budování infrastruktury, péči o veterány a hospodářský růst. „Rozhodně zněl více prezidentsky než při svých vystoupeních během volební kampaně,“ upozornila Brooksová.

Vývoj indexu Dax 30

DAX Chart

Vývoj indexu FTSE 100

FTSE 100 Chart

Ztráty výrazně zmírnily rovněž termínové kontrakty (futures) spojené s americkými akciovými indexy. Futures pro Dow Jonesův index vykazovaly kolem 10:00 SEČ pokles o 220 bodů, tedy o 1,2 procenta. V jednu chvíli již přitom ztrácely zhruba 800 bodů, napsala agentura Reuters.

Překvapivý Trumpův úspěch v prezidentských volbách zasáhl rovněž asijské akciové trhy. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel dnešní obchodování s poklesem o 5,4 procenta. Zaznamenal tak nejprudší jednodenní propad od června, kdy se burzy dostaly pod tlak kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii.

Pouze omezený pokles vykázaly v reakci na překvapivý výsledek amerických prezidentských voleb akcie čínských podniků. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, zakončil obchodování se ztrátou půl procenta.

Investoři v amerických prezidentských volbách preferovali demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, která by podle nich zachovala současné směřování Spojených států. Trumpovo vítězství mají naopak spojeno s nejistotou ohledně dalšího politického i ekonomického vývoje země.

Sledujte povolební dění v online přenosu


K tématu dále sledujte:

BRAND24

Trumpův úspěch sráží prudce dolar i akcie. Zlato stoupá

Kolik má Donald vlastně peněz?


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).