Menu Zavřít

Evropská unie se bude odkladem brexitu zabývat až po hlasování v Británii

20. 10. 2019
Autor: čtk

Členské země Evropské unie se budou případným odkladem brexitu zabývat až po hlasování britského parlamentu, které se očekává příští týden. V sobotu britští poslanci návrh brexitové dohody neschválili a premiér Boris Johnson následně zaslal v souladu se zákonem do Bruselu dopis s žádostí o odklad, který ale nepodepsal. V druhém, už podepsaném dopise označil odklad brexitu za chybu. Opozice kabinet kritizuje, strany mají ale různé představy o dalším postupu.

Rozdělený je v hodnocení překotného vývoje i britský tisk: část jej události popisuje jako porážku premiéra, část Johnsona chválí za odvážný postup a z chaosu viní Dolní sněmovnu.

Velvyslanci členských zemí EU se dnes sešli s unijním vyjednavačem Michelem Barnierem. Shodli se, že ze závěrů summitu, který se konal ve čtvrtek a v pátek, nevyplývá nutnost vyčkávat, jak dopadne schvalování dohody v Británii. Nyní je podle nich na Evropském parlamentu, kdy a zda vůbec dohodu potvrdí. Plenární zasedání ve Štrasburku začíná v pondělí. K Johnsonovým sobotním dopisům diplomaté vůbec nepřihlíželi.

Vystoupí Británie z EU 31. října?

Britští poslanci v sobotu přijali dodatek, podle kterého se s definitivním schválením brexitové dohody musí počkat, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. O dohodě samotné se nehlasovalo. Podle zákona z počátku září tak musel Johnson požádat o odklad brexitu. V sobotu večer skutečně poslal předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dopis, ve kterém požádal o odklad brexitu do 31. ledna příštího roku. Psaní ale nepodepsal a v přiloženém druhém dopise doplnil, že s odkladem nesouhlasí a že chce v parlamentu co nejdříve prosadit prováděcí zákony k dohodě i její samotné schválení.

Johnson ale v Dolní sněmovně nemá zajištěnu potřebnou podporu pro schválení dohody. Pokud by neprošla a hrozil by neřízený odchod, je podle diplomatů velmi pravděpodobné, že státy odklad brexitu schválí. Jak dlouhý by v takovém případě odklad byl, ale není jasné.


Velká listopadová Corbynova revoluce: labouristé chtějí rozdávat podle socialistického vzoru  Šéf labouristů Jeremy Corbyn


Michael Gove, který je de facto zástupce britského premiéra, dnes řekl, že vláda i přes výsledek sobotního hlasování plánuje odejít z EU 31. října. Připustil ale, že se zvýšilo riziko odchodu bez dohody. Ministr zahraničí Dominic Raab dnes řekl, že věří, že má vláda v Dolní sněmovně dostatečnou podporu, aby dohoda obstála v dalším hlasování. S dalším odkladem podle něj nesouhlasí ani evropské státy.

Johnsonovu vládu dnes ostře kritizovala opozice zleva i zprava. Podle šéfa protiunijní Strany pro brexit Nigela Farage je dohoda, kterou Johnson ve čtvrtek vyjednal s EU, tak „mizerná“, že by byl lepší krátký odklad brexitu následovaný předčasnými volbami. Podle labouristy Johna McDonnella by se druhý dopis, který Johnson přiložil k žádosti o odklad, dal označit za pohrdání parlamentem a soudy. Tím, že první dopis nepodepsal, se premiér podle něj „chová trochu jako rozmazlený fracek“. „Dětinsky“ se Johnson chová také podle mluvčího labouristů pro brexit Keira Starmera.

Britský tisk dnes hodnotil překotný brexitový vývoj různě. Zatímco část tisku nakloněná setrvání Británie v EU události popisuje jako „ponižující porážku“ premiéra, probrexitová část Johnsona za odvážnou strategii se dvěma dopisy chválí a Dolní sněmovnu viní z chaosu a prodlužování agónie.

Evropská média v dnešních komentářích soudí, že výsledek sobotního hlasování v britském parlamentu prodlouží už tak nekonečná brexitová vyjednávání. Například italský list Corriere della Sera uvedl, že Johnson svou „nevídanou hrou“ se dvěma dopisy EU zostudil.

Dále čtěte:

Brexit vyžene ceny potravin v Británii o pětinu. Lékaři se obávají zhoršení zdraví obyvatel

Konečně bez Bruselu: v Británii se rodí zdravější systém dotací pro zemědělce

Smrtící koktejl pro Británii: Johnson, brexit a skotský nacionalismus

BRAND24

Johnson svým bombastickým jazykem přede zlatou nit. Chlubí se citováním Homéra ve starořečtině

Chce brexit i Poláky. Britská firma je za levnou sílu z Východu ráda

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).