Menu Zavřít

Evropa vymírá. Loni poprvé zemřelo více lidí, než se narodilo

8. 7. 2016
Autor: Jiří Koťátko

Příchod zhruba 1,9 milionu přistěhovalců do Evropské unie v minulém roce umožnil, že počet obyvatel Unie rostl. Jinak se ale v EU poprvé v historii narodilo méně lidí, než kolik jich zemřelo. Vyplývá to ze statistických dat Eurostatu.

V zemích Evropské unie žilo koncem loňského roku asi 510 milionů lidí. „V průběhu roku 2015 se v EU narodilo 5,1 milionu lidí, zatímco 5,2 milionu lidí zemřelo. To znamená, že EU měla poprvé záporný přirozený přírůstek. Konečný pozitivní demografický vývoj vyplývá z imigrace,“ uvedl Eurostat. O azyl v Evropě loni požádalo dvakrát více nově příchozích běženců než v roce 2014.

K 1. lednu 2016 žilo podle dat Eurostatu v EU zhruba 510 milionu lidí, zatímco o rok dříve to bylo 508 milionů.

Více lidí se rodí, než umírá například ve Francii, Irsku, Británii a ve Švédsku, zatímco více jich umírá třeba v Itálii, Portugalsku nebo Řecku.

BRAND24

Na východě se rodí nejméně

Největší pokles populace v důsledku výrazně vyššího počtu úmrtí než narození je ale ve východní Evropě, hlavně v Bulharsku, dále pak v Chorvatsku, Maďarsku, Rumunsko, Litvě a Lotyšsku.

V České republice počet obyvatel v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o 4700 na 10,558.524. Vliv na to mělo zejména přistěhovalectví. Do země se přistěhovalo 10.507 lidí, odstěhovalo se jich zhruba pět tisíc. Více lidí zemřelo, než se narodilo.


Přečtěte si, jak nízkou porodnost řeší Japonsko:

Japonsko bojuje s nízkou porodností. Začíná dotovat zmrazení vajíček

ilustrační foto
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).