Menu Zavřít

Evropa po brexitu: sčítání škod a zklidňování emocí

27. 6. 2016
Autor: čtk

Evropští i britští politici po šoku z výsledků britského referenda o brexitu pokračují v jednáních, v nichž si vyjasňují především to, jak konkrétně bude proces vystoupení Británie z Evropské unie vypadat a jaké vztahy potom budou obě strany mít.

Odstupující premiér David Cameron prohlásil, že zahájení vyjednávání je svrchovaný krok Británie a bude až na jeho nástupci v úřadě. Ekonomové navzdory optimismu britského ministra financí George Osbornea začínají sčítat škody, které už se projevily mimo jiné poklesem burz. Investiční banka Goldman Sachs předpovídá Británii pád do recese.

Cameron v pondělí v britské Dolní sněmovně poprvé po referendu odpovídal na otázky poslanců. Parlament by se podle něho neměl snažit měnit vůli lidu, i když s ní značná část poslanců včetně jeho samotného nesouhlasí. Uvedl rovněž, že Británie bude po odchodu z EU usilovat o zachování všech bezpečnostních dohod s blokem nezávisle na budoucích vzájemných vztazích. Snažil se také uklidnit obavy Skotů, kteří nesouhlasí s vystoupením z EU. Podle Camerona se do příprav vyjednávání plně zapojí regionální vlády Skotska, Walesu i Severního Irska.

Camerona by mohl nahradit Johnson

Nástupce Camerona by měl být podle vedení konzervativců znám do začátku září. Nominace se budou shromažďovat do tohoto čtvrtka. Podle médií může Camerona nahradit bývalý londýnský starosta Boris Johnson, ministr spravedlnosti Michael Gove nebo ministryně vnitra Theresa Mayová. Ta na rozdíl od dvou zastánců brexitu byla před referendem neutrální.

O referendu jednali v Praze ministři zahraničí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) s šéfy francouzské a německé diplomacie. Šéfové visegrádských diplomacií vyzvali k co nejrychlejšímu začátku vyjednávání o brexitu. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po schůzce řekl, že odchod Británie nezastaví další vývoj EU a že členské země by neměly reagovat snahou o překotnou integraci, ani by neměly strkat hlavu do písku. „Jsme přesvědčeni, že musíme začít debatovat, co to (brexit) znamená pro EU a jakou unii do budoucna chceme,“ řekl Zaorálek.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce brexitu využít k prohloubení měnové unie tak, aby se eurem do budoucna platilo v celé Evropské unii, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Jednání o dalším uspořádání vztahů EU a Londýna by přitom podle něj měla začít co nejdřív.

Otálení se začátkem jednání způsobí nejistotu

Na brzký termín začátku oficiálních jednání tlačí i francouzský ministr financí Michel Sapin. Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger varoval, že pokud bude Británie se začátkem jednání o odchodu země z EU čekat do října, kdy plánuje odstoupit Cameron, způsobí to značnou nejistotu na trzích a poškodí to ekonomiku.

Přečtěte si o volném pádu libry

Libra se dál řítí dolů, je nejníže za 31 let

Libra

Negativní dopady brexitu na finanční trhy a britskou měnu jsou výrazné od pátečního ohlášení výsledků referenda; i dnes pokračovala libra v propadu na dlouhodobé minimum vůči dolaru. Odpoledne klesla na úroveň 1,3122 dolaru, což je nejméně za 31 let. Podle analytiků kvůli poklesům akcií v reakci na výsledek referenda přišli investoři celkově o dva biliony dolarů (49 bilionů korun). Na hodnotě dnes prudce ztratily například akcie britských bank. Některé evropské země ale chtějí brexitu využít - například maďarská vláda oznámila, že pracuje na seznamu pobídek, které by přilákaly do země firmy, jež po referendu opustí ostrovní království.

CONTENT24

Šéf financí: Britská ekonomika je silná

Šok trhů z brexitu se snažil mírnit britský ministr financí Osborne, podle nějž odchod z EU nepochybně dopadne na hospodářství země, ekonomika Británie je prý ale natolik silná, že tuto výzvu zvládne. Ekonomové investiční banky Goldman Sachs předpověděli, že brexit zbrzdí globální ekonomický růst a že se Británie do roka ocitne v recesi.

Český premiér Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro rakouský deník Der Standard hovořil o svých obavách z toho, že Evropa nyní prožije vlnu separatismu a nacionalismu. EU je však podle něj nejlepší pojistka proti tomu, aby se opakovaly hrůzy 20. století.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).