Menu Zavřít

Evropa by se měla víc angažovat a vyzvat USA a Írán k uklidnění situace, říká Babiš

5. 1. 2020
Autor: čtk

Evropa by měla vyzvat Spojené státy a Írán, aby neeskalovaly situaci po smrti íránského generála Kásema Solejmáního. Premiér Andrej Babiš řekl, že se na tom dnes shodl při novoročním obědě v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Evropané by se měli více angažovat, uvedl premiér. S prezidentem Babiš hovořil také o výsledku státního rozpočtu, který loni skončil ve schodku 28,5 miliardy korun.

„S panem prezidentem jsem probíral i celkově zahraniční věci. Shodli jsme se v tom, že Evropa by měla vyzvat i Spojené státy i Írán, aby situace neeskalovala, že bychom se měli více angažovat jako Evropané. Samozřejmě i situace v Libyi je složitá, takže v tomhle směru bychom měli se snažit být aktivní a zapojit se do této situace,“ řekl Babiš.

Solejmání, který velel oddílům Kuds a který byl na americkém seznamu teroristů, zemřel v pátek při raketovém útoku z amerického dronu u letiště v Bagdádu. Spolu s ním přišel o život kromě dalších lidí také zástupce velitele vlivných iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Teherán varoval, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá. Americký prezident Donald Trump v sobotu uvedl, že v případě íránské akce USA zareagují „velmi rychle a velmi tvrdě“. Irácký parlament dnes vyzval vládu v Bagdádu, aby udělala kroky vedoucí k odchodu všech cizích vojáků ze země.

O situaci dnes Babiš mluvil také se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim. Severoatlantická aliance (NATO) po smrti Solejmáního v sobotu pozastavila svoji výcvikovou misi v Iráku. Čeští vojáci jsou podle sobotního vyjádření ministerstva obrany v pořádku a zůstávají na svých základnách, v Iráku jich působí zhruba 40. V pořádku jsou také čeští policisté v Bagdádu. „My postupujeme v rámci koordinace členských států NATO. V tuto chvíli jsou tam jasné nějaké instrukce. Víceméně neopouštět ty základny. V této chvíli neuvažujeme, že bychom organizovali nějaké návraty,“ řekl dnes Babiš.


Solejmání zabíjel Američany, měl být odstraněn už dávno, tvrdí Trump

 Americký prezident Donald Trump


Výsledek loňského rozpočtu Zeman nekritizoval, naopak byl spokojený s tím, že vláda zvýšila investice, uvedl Babiš. Kapitálové, tedy investiční výdaje rozpočtu loni stouply o 22,8 miliardy na 139,3 miliardy korun.

Předseda vlády poznamenal, že každý rok občané, firmy i stát zaplatí 47 miliard korun za obnovitelné zdroje. Jen na dotaci výkupních cen elektřiny ze solárních elektráren jde podle Babiše 30 miliard korun ročně. „To je jeden z největších tunelů v historii samostatné republiky. Pokud bychom měli těch 30 miliard ročně, byli bychom v přebytku,“ uvedl premiér. Přijdeme s nějakým návrhem, dodal.

S prezidentem probíral také jeho kritiku neefektivity justice nebo dlouhotrvající stavební řízení. „V tomhle směru navštívím Ředitelství silnic a dálnic a budeme informovat veřejnost, kde všude dochází ke zpožděním. Bohužel práva jednotlivých organizací, které se specializují na to, abychom u nás nestavěli dálnice, jsou taková, jaká jsou. My se to snažíme změnit, ale jde to ztěžka,“ řekl Babiš.

Hlava státu podle premiéra dále kritizovala, že v Národním investičním plánu není dostatečně obsažen sport. „S panem prezidentem jsme se dohadovali o tom, co je národní sport. Pro mě je to hokej, pro pana prezidenta fotbal, proběhla taková debata,“ doplnil Babiš.

Babiš: Zeman je ve skvělé formě
Prezident Miloš Zeman je podle premiéra Andreje Babiše ve skvělé formě. Oběd Babiš popsal jako příjemný a rodinný. S hlavou státu se premiér domluvil, že s rodinou přijede v létě do lánské obory.

„Pan prezident přibral šest kilo, je pyšný, že se mu vrátila dvojitá brada, lépe chodí,“ řekl Babiš. V říjnu byl Zeman po čtyři dny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nemocnice poté na svém webu uvedla, že se v ní prezident léčil a i po jejím opuštění léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Hrad hospitalizaci označil za rekondiční pobyt.

Čtěte také:

Nový útok. Kurdové v Sýrii obvinili Turky z porušení příměří

Díky, Donalde! Trump na Blízkém východě vyklízí pole

Trump ruší sankce uvalené na Turecko kvůli Sýrii. Ankara slíbila ukončení bojů

Erdogan po jednání s Putinem dal Kurdům dalších 150 hodin na stažení od tureckých hranic

Spojené státy přiměly Turky k přerušení bojů v Sýrii. Kurdové mají pět dnů na opuštění oblasti

CONTENT24

Všichni pryč. Irácký parlament vyzývá cizí vojáky k odchodu ze země

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).