Menu Zavřít

Europarlament: Přerušme přístupová jednání s Tureckem

24. 11. 2016
Autor: čtk/ap

Evropský parlament (EP) ve Štrasburku vyzval ke zmrazení přístupových jednání s Tureckem kvůli postupu vlády v Ankaře po potlačeném červencovém pokusu o státní převrat. V právně nezávazném usnesení ale EP zároveň vyzval, aby byla ponechána možnost obnovy vstupních rozhovorů po ukončení výjimečného stavu v zemi. Turečtí představitelé krok europoslanců kritizovali.

Rezoluci předcházela v úterý bouřlivá debata. V ní poslanci kritizovali dění v Turecku, kde bylo od neúspěšného puče uvězněno zhruba 37 tisíc lidí a více než 110 tisíc jich bylo propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici.

Vztahy mezi EU a Tureckem jsou napjaté právě od nezdařeného pokusu o státní převrat, který v červenci provedla část turecké armády. Někteří představitelé členských států EU, hlavně z Rakouska a Dánska, vyzvali k ukončení přístupových rozhovorů s Ankarou, které oficiálně začaly v roce 2005.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už během přípravy rezoluce uvedl, že dokument nemá z jeho pohledu žádnou hodnotu. Premiér Yildirim varoval, že Evropu bez pomoci Ankary může zaplavit vlna migrantů. Přerušení rozhovorů podle něj mnohem více poškodí Evropu než Turecko. „Pokud projdou uprchlíci, zaplaví Evropu… Turecko tomu zabraňuje,“ řekl dnes Yildirim v televizi. „Přerušení vztahů by poškodilo Evropu pět až šestkrát více (než nás),“ uvedl také turecký premiér.

Ministr Çelik prohlásil, že EP popřel evropské hodnoty a že Ankara hlasování nebude brát vážně. „Je snadné takto hovořit tam, kam nevkročil terorismus. V době, kdy Turecko - které sdílí 1295 kilometrů společné hranice se Sýrií a Irákem - bojuje proti terorismu, se v Evropě místo projevů solidarity vedou nerozumné debaty bez jakékoli vize,“ řekl Çelik. Je to „neplatná rezoluce, kterou nelze brát vážně,“ dodal na tiskové konferenci. Doporučil také evropským poslancům, aby vážili slova, pokud hovoří o prezidentu Erdoganovi.

„Dnešní text je podle mého přijatelný kompromis, Evropský parlament nemůže předstírat, že nevidí, co se v Turecku děje,“ uvedla česká europoslankyně Dita Charanzová (ANO), která hlasovala pro přijetí rezoluce. „Je to jasně čitelný signál Turecku, žlutá karta a vzkaz, že pokud by se měl vývoj v zemi ubírat směrem, který již několik měsíců trvá, dveře do EU zůstanou Turecku nadobro uzavřené,“ dodala.

Podobně jako mnoho dalších poslanců během úterní diskuse v plénu zdůraznila, že Turecko je sice v řadě oblastí strategickým partnerem EU, není ale možné se jím nechat vydírat. „Je však třeba s ním i nadále vést dialog,“ uvedla.

Někteří poslanci během úterní debaty s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou vyzývali, aby unie začala vztahy s Tureckem budovat znovu od základu a uzavřela s ním jiný druh partnerství, než je členství v evropském bloku. Poslanci také zdůrazňovali, že důvodem k definitivnímu ukončení přístupových jednání by bylo znovuzavedení trestu smrti, o kterém Ankara uvažuje.


Dále čtěte:

BRAND24

Erdogan: Nemusíme být v EU za každou cenu. Alternativu vidí na východě

Chovanec: EU se musí připravit, že dohoda s Tureckem krachne


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).