Menu Zavřít

EU prý poprvé kvůli deficitům potrestá Španělsko a Portugalsko

6. 7. 2016
Autor: Mladá fronta

Evropská komise v úterý dospěla k závěru, že Španělsko a Portugalsko nepodnikly efektivní kroky ke splnění unijních pravidel o rozpočtových schodcích. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informoval list Financial Times. Španělsko a Portugalsko se tak podle něj zřejmě stanou prvními zeměmi eurozóny, kterým za to bude hrozit postih.

Kancelář evropského komisaře pro ekonomické záležitosti Pierra Moscoviciho po úterní debatě eurokomisařů věnované rozpočtovým výdajům Madridu a Lisabonu oznámila, že rozhodnutí padne brzy. Na jednání s Moskovicim a místopředsedou Evropské komise Valdisem Dombrovskisem dnes do Štrasburku míří španělský ministr hospodářství Luis de Guindos, napsala agentura Reuters.

BRAND24

Unijní exekutiva tak obnovila proces, který pozastavila na jaře kvůli obavám z možných dopadů na výsledek červnových voleb ve Španělsku. Doporučení Evropské komise by podle listu FT mělo být oficiálně schváleno ve čtvrtek. Poté o něm budou diskutovat ministři financí. Pokud stanovisko EK odsouhlasí, začne běžet 20denní lhůta, během které by měl Brusel možné sankce připravit.

Španělsko a Portugalsko loni porušily rozpočtová pravidla, podle kterých nesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta HDP. Společné regule kromě toho ukládají, že zadlužení země nesmí být vyšší než 60 procent HDP. Země také musejí snižovat strukturální deficit, který nebere v úvahu vlivy hospodářských cyklů a jednorázová opatření, o 0,5 procenta HDP každý rok, dokud rozpočet nebude vyrovnaný či v přebytku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).