Menu Zavřít

Erdogan vyhlásil výjimečný stav, může vládnout pomocí dekretů

20. 7. 2016
Autor: čtk/ap

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu vyhlásil v zemi tříměsíční výjimečný stav. Učinil tak po zasedání vlády a bezpečnostní rady státu, která jednala o situaci v zemi po pátečním zmařeném pokusu o puč. Podle agentury DPA může nyní Erdogan vládnout pomocí dekretů.

V době výjimečného stavu může být omezeno či pozastaveno například právo shromažďovací či svoboda slova.

„Toto opatření v žádném případě není proti demokracii, právu ani svobodám. Právě naopak, jeho cílem je demokracii a právo chránit a posílit,“ uvedl Erdogan v přímém televizním přenosu v přítomnosti ministrů vlády. Dnes poprvé od pátečního pokusu části armády o převrat zasedala bezpečnostní rada státu, jednání trvalo téměř pět hodin. Poté zasedla ještě vláda.

„Jako vrchní velitel ozbrojených sil se budu také věnovat tomu, abych vyčistil obzrojené složky od všech virů,“ řekl rovněž Erdogan. Kvůli pokusu o převrat, který si podle poslední oficiální bilance vyžádal životy 312 lidí včetně 145 civilistů, bylo obviněno 99 generálů, což je více než čtvrtina všech generálů v zemi. Ve vazbě zůstává na 9400 lidí, většinou členů armády. Ministerstvo obrany dnes též zahájilo vyšetřování všech vojenských soudců a prokurátorů a 262 z nich zbavilo funkcí.

Od soboty provádí vláda rozsáhlé čistky ve státních institucích. Více než 50.000 vojáků, policistů, soudců, prokurátorů či učitelů bylo buď zatčeno, propuštěno z práce či odvoláno z funkcí. Hlavním cílem čistek je odstranit z funkcí příznivce duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda považuje za strůjce pokusu o puč. Gülen obvinění odmítá.

Vyhlášení výjimečného stavu na půl roku umožňuje turecká ústava v době, kdy je vážně narušen veřejný pořádek v zemi, nebo kdy násilné činy ohrožují svobodu a demokracii. Rozhodnutí prezidenta nyní musí být zveřejněno v úředním věstníku a předloženo parlamentu. Ten může výjimečný stav zrušit či změnit délku jeho trvání.

Během výjimečného stavu mohou být například vyhlášeny zákazy vycházení či shromažďování nebo mohou být kontrolována média. Výjimečný stav byl v poslední době vyhlašován na jihovýchodě Turecka, kde armáda bojuje s kurdskými separatisty.


O situaci v Turecku dále čtěte:

BRAND24

Akademici nesmí cestovat. Čistky v Turecku pokračují

Komentář: Válka s Turkem musí bejt


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).